Patelnia do naleśników – niezbędna do przyrządzenia pysznego śniadania
Leniwy weekendowy poranek sprzyja słodkim śniadaniom. Świeżo usmażone naleśniki z białym serem i ulubionymi sezonowymi owocami, francuskie crepes w słodkim pomarańczowym sosie lub puszyste zarumienione racuchy posypane cukrem pudrem – każde z tych dań to prawdziwy przysmak. Oprócz sprawdzonego przepisu, dobrej jakości składników i kulinarnych umiejętności do ich przyrządzenia, przydadzą Ci się jeszcze odpowiednie narzędzia – a wśród nich powinna znaleźć się dobra patelnia do naleśników. Dowiedz się więcej o tym naczyniu i sprawdź, czy istnieje przepis na idealne naleśniki.
Czym charakteryzują się patelnie do naleśników?
Niektórzy nie widzą potrzeby w kupowaniu dodatkowej patelni – stworzonej specjalnie do smażenia naleśników. W końcu na klasycznym modelu również można przygotować to danie. Oczywiście jest to wykonalne, ale mniej komfortowe. Patelnia do naleśników jest lekka i posiada unikalną budowę (sprawdź na: https://www.pieknowdomu.pl/gotowanie/patelnie/patelnie-do-nalesnikow.html) – jej dno jest gładkie i bardzo cienkie, a ścianki niskie. Taka konstrukcja umożliwia dużo wygodniejsze nalanie ciasta na rozgrzaną powierzchnię, smażenie, przewracanie oraz ściąganie naleśników z patelni. Na odpowiednio wyprodukowanym modelu możliwe będzie usmażenie nawet wyjątkowo cienkich naleśników bez konieczności użycia dużej ilości oleju.
Na to zwrócić uwagę, kupując patelnię do naleśników
Aby patelnie do naleśników mogły znacząco ułatwić przygotowywanie śniadań czy obiadów, muszą spełniać kilka istotnych cech. Po pierwsze, liczy się materiał wykonania, a zwłaszcza pokrycie go powłoką nieprzywierającą, która zdecydowanie usprawni smażenie. Ważne jest również to, aby rączka patelni była ergonomiczna i wytrzymała – w końcu będziesz na niej smażyć setki albo i tysiące naleśników. Po drugie, patelnia do naleśników powinna posiadać odpowiedni rozmiar. Zastanów się, czy wolisz placki o małej, średniej czy dużej wielkości. Jeżeli posiadasz w domu płytę indukcyjną, to konieczne upewnij się, że dany model jest do niej przystosowany.
Bardzo ważną kwestią jest także zwrócenie uwagi na to, od jakiego producenta kupuje się patelnię. Zwykle lepiej wybierać naczynia stworzone przez markę znaną i cieszącą się wieloletnim zaufaniem klientów. Dobrym wyborem będą patelnie do naleśników wyprodukowane np. przez Valdinox lub Altom Design. Obaj producenci dostępni są w asortymencie sklepu Pięknowdomu.pl. Przed złożeniem zamówienia warto też zapoznać się z opiniami o konkretnym modelu w patelni. W internecie na pewno znajdziesz recenzje, które pomogą Ci podjąć decyzję.
Czy istnieje sekret na idealne naleśniki?
Naleśniki są jednym z tych dań, które każdy zna, ale wykonuje na własny sposób – często według słynnego przepisu „na oko”. U jednych sekretnym składnikiem będzie śmietanka, u drugich wymieszanie mleka z wodą gazowaną, a jeszcze u innych dodanie do ciasta cukru wanilinowego. Nie ma jednego idealnego przepisu na naleśniki, bo każdy ma przecież swoje preferencje smakowe. Jeśli zaś chodzi o samo wykonanie, to do usmażenia perfekcyjnego placuszka, przyda się dobrze rozgrzana nieprzywierająca patelnia do naleśników – duży wybór znajdziesz w internetowym sklepie Pięknowdomu.pl. Pamiętaj także, aby do smażenia używać drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych, które nie niszczą powierzchni patelni.
Materiał zewnętrzny