Niedziela, 22 września 2019

imieniny: Maurycego, Tomasza, Joachima

RSS

Jak rozpoznać i gdzie kupić dobry pellet?

26.08.2019 10:36 | 0 komentarzy | (s)

O pellecie słyszał każdy, kto interesuje się rodzajami opału. Jest o nim głośno ze względu na wysoką wartość kaloryczną, stosunkowo niską cenę oraz walory ekologiczne. Tak jak w przypadku innych paliw, tak również pellet może być lepszej lub gorszej jakości. Czym tak naprawdę jest pellet, jak rozpoznać ten dobry i gdzie go kupić?

Jak rozpoznać i gdzie kupić dobry pellet?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Pellet - popularne i ekologiczne paliwo

Żeby móc wybrać dobry pellet, trzeba wiedzieć czym się charakteryzuje to paliwo. Pellet to materiał opałowy, który produkuje się głównie z odpadów drzewnych. Mówiąc inaczej, pelletem nazywa się sprasowane trociny, pocięte na małe kawałeczki. Wstępnie rozdrobniony i specjalnie przygotowany materiał drzewny jest suszony, a jeśli to konieczne ponownie rozdrobniony. Paliwo ma formę granulatu, a przed transportem do punktów magazynowania, chłodzi się go i pakuje, najczęściej w worki.

Proces produkcji pelletu zależy od rodzaju odpadów, z których wytwarzane jest paliwo. Najbardziej popularny jest pellet drzewny, np. z trocin lub zrębek, ale na rynku można kupić także pellet:

  • agro, przygotowany z siana, biomasy roślin energetycznych lub ze słomy,
  • z łusek słonecznika,
  • z innego rodzaju odpadów.

Pellet produkowany jest więc z materiałów naturalnych, których spalanie nie wydziela do środowiska szkodliwych substancji, jak ma to miejsce w przypadku węgla lub gazu. Ekologiczna forma sprawia, że popularność pelletu rośnie, nie tylko wśród właścicieli domów jednorodzinnych, ale również zarządców budynków publicznych, a nawet w branży zawodowej energetyki.

Jak rozpoznać dobry pellet?

Aby można było czerpać korzyści z ogrzewania na pellet, paliwo musi mieć znakomitą jakość. Dobry pellet to taki, który:

  • ma gładką powierzchnię, czyli jest dobrze rozdrobniony, sprasowany i pocięty,
  • został pocięty na równe kawałki,
  • cechuje się niewielkim zapyleniem - im więcej pyłu, tym pellet jest gorszej jakości,
  • tonie w wodzie.

Warto też zwrócić uwagę na zapach - pellet powinien pachnieć materiałem, z którego został zrobiony, np. pellet drzewny pachnie drewnem. Inny zapach może oznaczać, że paliwo zostało czymś zanieczyszczone. Istotny jest także kolor - im ciemniejszy, tym pellet najprawdopodobniej był dłużej suszony, co zwykle obniża jego wartość kaloryczną. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre gatunki pelletu, wytworzone, np. z dębu, są ciemne z natury.

Każdy pellet ma też swoje wartości "techniczne", czyli:

- ciężar właściwy - powinien się mieścić w zakresie od 60 do 70 dag na litr,

- zawartość procentowa wody - dobrej jakości paliwo ma jej mniej niż 12%,

- niewielka ilość pyłu,

- brak sztucznych dodatków.

Sposoby testowania pelletu

Dobrej jakości pellet będzie miał wszystkie powyższe cechy. Wiele z nich można rozpoznać na pierwszy rzut oka, inne trzeba przetestować.

Jeśli jest to możliwe warto przeprowadzić sprawdzian jakości pelletu poniższymi sposobami:

  1. Test spalania - podczas spalania pelletu można sprawdzić jego zapach. Jeśli jest zbliżony do naturalnego zapachu materiału, pellet jest "czysty", a wszelkie zmiany w zapachu oznaczają obecność zanieczyszczeń.
  2. Test koloru - kolor powinien być jednolity i przypominać naturalną barwę pierwotnego materiału. Im więcej kolorów znajduje się w jednej granulce, tym większe prawdopodobieństwo zanieczyszczeń, np. z impregnatów, laminatów lub farb, pochodzących z płyt meblowych.
  3. Test ciężaru właściwego - do testu potrzebny będzie plastikowy pojemnik o pojemności 1l, litr pelletu, litr wody, kartka papieru i długopis. Na początku trzeba zważyć pusty pojemnik i zapisać wynik. Następnie do pojemnika wlewa się wodę i ponownie waży całość. Podobnie postępuje się z pelletem. Ciężar właściwy paliwa można obliczyć według wzoru:
  4. Ciężar właściwy pelletu = (waga pojemnika z pelletem - waga pustego pojemnika) / (waga pojemnika z wodą - waga pustego pojemnika)
  5. Test wilgotności - garść pelletu należy umieścić w misce z wodą. Jeśli po kilku minutach pellet się rozpadnie, to znaczy, że najprawdopodobniej jego skład jest czysty, bez dodatku niepożądanych składników. Czasami wystarczy otworzyć worek i spojrzeć ile jest w nim pyłu - duże zapylenie oznacza, że pellet był przechowywany w warunkach zbyt dużej wilgotności, zawiera w sobie za dużo wody lub był prasowany przy zachowaniu zbyt niskiego ciśnienia.

Gdzie kupić dobry pellet?

Kupienie wysokiej jakości pelletu nie jest łatwe. Wielu sprzedawców reklamuje swoje produkty jako doskonałe i wysokokaloryczne, jednak w rzeczywistości oferują zanieczyszczony pellet, który jest źródłem problemów z piecem.

W przypadku pelletu sprawdza się zasada - dobry pellet nigdy nie będzie tani. Tanie paliwa zawierają najczęściej mieszankę płyt meblowych lub innych im pokrewnych materiałów, które są znacznie tańsze niż odpady z drzewa, dlatego również finalna cena pelletu ulega obniżeniu. Nie warto też kupować produktu, który już na pierwszy rzut oka wygląda źle, zawiera dużo pyłu, ma nierówne, postrzępione brzegi lub rozpada się w ręce.

Pellet warto więc kupować od certyfikowanych producentów, którzy posiadają minimum dwa podstawowe certyfikaty:

  • DIN PLUS,
  • EN PLUS 1.

Pierwszy z nich posiadają producenci, którzy wytwarzają pellet z czystych trocin, pozbawionych kory, piasku lub innych zanieczyszczeń. Drugim oznacza się pellet najwyższej jakości - czystą biomasę, bez domieszek i charakteryzującą się wysoką kalorycznością. Listę certyfikowanych producentów można znaleźć w internecie na stronach jednostek, które wydają poszczególne certyfikaty.

Kupując pellet warto zwrócić uwagę na oznaczenia na workach. Uczciwy producent umieszcza na nich nie tylko swoją nazwę i numer certyfikatu, ale również dokładne oznaczenie danego certyfikatu i numer seryjny, po którym można zidentyfikować konkretną partię, co bywa przydatne w przypadku wykrycia wad produkcyjnych.

Pelletu nie warto kupować w miejscach, gdzie przechowuje się go luzem lub w workach bez żadnych oznaczeń.

Dobry pellet od certyfikowanych producentów można kupić w sklepach stacjonarnych lub internetowych, z dowozem prosto do domu.

Konsultacje: Parex Kotły