Jak rozpoznać i gdzie kupić dobry pellet?
O pellecie słyszał każdy, kto interesuje się rodzajami opału. Jest o nim głośno ze względu na wysoką wartość kaloryczną, stosunkowo niską cenę oraz walory ekologiczne. Tak jak w przypadku innych paliw, tak również pellet może być lepszej lub gorszej jakości. Czym tak naprawdę jest pellet, jak rozpoznać ten dobry i gdzie go kupić?
Pellet - popularne i ekologiczne paliwo
Żeby móc wybrać dobry pellet, trzeba wiedzieć czym się charakteryzuje to paliwo. Pellet to materiał opałowy, który produkuje się głównie z odpadów drzewnych. Mówiąc inaczej, pelletem nazywa się sprasowane trociny, pocięte na małe kawałeczki. Wstępnie rozdrobniony i specjalnie przygotowany materiał drzewny jest suszony, a jeśli to konieczne ponownie rozdrobniony. Paliwo ma formę granulatu, a przed transportem do punktów magazynowania, chłodzi się go i pakuje, najczęściej w worki.
Proces produkcji pelletu zależy od rodzaju odpadów, z których wytwarzane jest paliwo. Najbardziej popularny jest pellet drzewny, np. z trocin lub zrębek, ale na rynku można kupić także pellet:
- agro, przygotowany z siana, biomasy roślin energetycznych lub ze słomy,
- z łusek słonecznika,
- z innego rodzaju odpadów.
Pellet produkowany jest więc z materiałów naturalnych, których spalanie nie wydziela do środowiska szkodliwych substancji, jak ma to miejsce w przypadku węgla lub gazu. Ekologiczna forma sprawia, że popularność pelletu rośnie, nie tylko wśród właścicieli domów jednorodzinnych, ale również zarządców budynków publicznych, a nawet w branży zawodowej energetyki.
Jak rozpoznać dobry pellet?
Aby można było czerpać korzyści z ogrzewania na pellet, paliwo musi mieć znakomitą jakość. Dobry pellet to taki, który:
- ma gładką powierzchnię, czyli jest dobrze rozdrobniony, sprasowany i pocięty,
- został pocięty na równe kawałki,
- cechuje się niewielkim zapyleniem - im więcej pyłu, tym pellet jest gorszej jakości,
- tonie w wodzie.
Warto też zwrócić uwagę na zapach - pellet powinien pachnieć materiałem, z którego został zrobiony, np. pellet drzewny pachnie drewnem. Inny zapach może oznaczać, że paliwo zostało czymś zanieczyszczone. Istotny jest także kolor - im ciemniejszy, tym pellet najprawdopodobniej był dłużej suszony, co zwykle obniża jego wartość kaloryczną. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre gatunki pelletu, wytworzone, np. z dębu, są ciemne z natury.
Każdy pellet ma też swoje wartości "techniczne", czyli:
- ciężar właściwy - powinien się mieścić w zakresie od 60 do 70 dag na litr,
- zawartość procentowa wody - dobrej jakości paliwo ma jej mniej niż 12%,
- niewielka ilość pyłu,
- brak sztucznych dodatków.
Sposoby testowania pelletu
Dobrej jakości pellet będzie miał wszystkie powyższe cechy. Wiele z nich można rozpoznać na pierwszy rzut oka, inne trzeba przetestować.
Jeśli jest to możliwe warto przeprowadzić sprawdzian jakości pelletu poniższymi sposobami:
- Test spalania - podczas spalania pelletu można sprawdzić jego zapach. Jeśli jest zbliżony do naturalnego zapachu materiału, pellet jest "czysty", a wszelkie zmiany w zapachu oznaczają obecność zanieczyszczeń.
- Test koloru - kolor powinien być jednolity i przypominać naturalną barwę pierwotnego materiału. Im więcej kolorów znajduje się w jednej granulce, tym większe prawdopodobieństwo zanieczyszczeń, np. z impregnatów, laminatów lub farb, pochodzących z płyt meblowych.
- Test ciężaru właściwego - do testu potrzebny będzie plastikowy pojemnik o pojemności 1l, litr pelletu, litr wody, kartka papieru i długopis. Na początku trzeba zważyć pusty pojemnik i zapisać wynik. Następnie do pojemnika wlewa się wodę i ponownie waży całość. Podobnie postępuje się z pelletem. Ciężar właściwy paliwa można obliczyć według wzoru:
- Ciężar właściwy pelletu = (waga pojemnika z pelletem - waga pustego pojemnika) / (waga pojemnika z wodą - waga pustego pojemnika)
- Test wilgotności - garść pelletu należy umieścić w misce z wodą. Jeśli po kilku minutach pellet się rozpadnie, to znaczy, że najprawdopodobniej jego skład jest czysty, bez dodatku niepożądanych składników. Czasami wystarczy otworzyć worek i spojrzeć ile jest w nim pyłu - duże zapylenie oznacza, że pellet był przechowywany w warunkach zbyt dużej wilgotności, zawiera w sobie za dużo wody lub był prasowany przy zachowaniu zbyt niskiego ciśnienia.
Gdzie kupić dobry pellet?
Kupienie wysokiej jakości pelletu nie jest łatwe. Wielu sprzedawców reklamuje swoje produkty jako doskonałe i wysokokaloryczne, jednak w rzeczywistości oferują zanieczyszczony pellet, który jest źródłem problemów z piecem.
W przypadku pelletu sprawdza się zasada - dobry pellet nigdy nie będzie tani. Tanie paliwa zawierają najczęściej mieszankę płyt meblowych lub innych im pokrewnych materiałów, które są znacznie tańsze niż odpady z drzewa, dlatego również finalna cena pelletu ulega obniżeniu. Nie warto też kupować produktu, który już na pierwszy rzut oka wygląda źle, zawiera dużo pyłu, ma nierówne, postrzępione brzegi lub rozpada się w ręce.
Pellet warto więc kupować od certyfikowanych producentów, którzy posiadają minimum dwa podstawowe certyfikaty:
- DIN PLUS,
- EN PLUS 1.
Pierwszy z nich posiadają producenci, którzy wytwarzają pellet z czystych trocin, pozbawionych kory, piasku lub innych zanieczyszczeń. Drugim oznacza się pellet najwyższej jakości - czystą biomasę, bez domieszek i charakteryzującą się wysoką kalorycznością. Listę certyfikowanych producentów można znaleźć w internecie na stronach jednostek, które wydają poszczególne certyfikaty.
Kupując pellet warto zwrócić uwagę na oznaczenia na workach. Uczciwy producent umieszcza na nich nie tylko swoją nazwę i numer certyfikatu, ale również dokładne oznaczenie danego certyfikatu i numer seryjny, po którym można zidentyfikować konkretną partię, co bywa przydatne w przypadku wykrycia wad produkcyjnych.
Pelletu nie warto kupować w miejscach, gdzie przechowuje się go luzem lub w workach bez żadnych oznaczeń.
Dobry pellet od certyfikowanych producentów można kupić w sklepach stacjonarnych lub internetowych, z dowozem prosto do domu.
Konsultacje: Parex Kotły
Najlepszy Pellet jest w Pszowie AR Polski Pelet w workach bez oznaczeń, co ciekawe, ten sam, ale już zapakowany w firmowe worki z certyfikatami kilodżulami itp... z doliczoną oczywiście kolejną marżą można znaleźć na okolicznych składach, a jest to ten sam pelet :) tyle, że droższy ! i worki fajniejsze :)
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu
Stelemt sprzedaje z dostawą do domu, ale ich pellet można również zaleźć w niektórych punktach z opałem.
Sklad Sobianek ma dobry opła w ofercie, zamawialismy u nich także pellet, polecam dowoża do domu i to w całym kraju
bardzo dobre jakości pellet udało nam się kupić na składzie Sobianek, z certyfikatem, elegancko się pali . mają tu też dobry wegiel rodzice zamawiali
@PalaczPomyCiepla poniżej masz kilka cytatów. ......"Nowoczesne kotły na ekogroszek i pellet są tak samo czyste – obowiązują je dokładnie te same normy emisyjne." "Tak samo z węgla jak i z drewna powstają z grubsza takie same rodzaje zanieczyszczeń". "Lokalna oferta zarówno ekogroszku jak i pelletu jest mocno zależna od punktu na mapie kraju, w którym masz kotłownię. Niemniej cenowo, w przeliczeniu na jednostkę energii, praktycznie zawsze wygrywa ekogroszek." "Pellet otwiera nawet szersze pole do nadużyć niż węgiel, bo przy produkcji można zmielić wszystko, co maszyna przełknie – szczególnie odpady meblowe albo tworzywa sztuczne. "
Komentarz został usunięty ponieważ nie jest związany z tematem
Ten dobry pellet nie ma startu do ekogroszku. Ma kalorycznosc ok 19Mj a kosztuje 1200 zl za tone. Ekogroszek z dowozem do domu tona za 900zl kalorycznosc 24Mj.
w dupie
Dla mnie najlepszy pellet jest ze strony pelleteo .pl ceny atrakcyjne , dobry towar , ładnie się pali , długo daje moc w kotle , polecam
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu