Wtorek, 22 maja 2018

imieniny: Heleny, Wiesławy, Romy

RSS

Marka Philipiak i jej Obiady Czwartkowe

23.01.2018 11:54 | 7 komentarzy | (s)

Philipiak to znana na rynku marka zajmująca się produkcją najwyższej jakości naczyń, sztućców, noży ceramicznych i kutych, kompletów porcelany oraz naturalnych kosmetyków dla wymagających klientów. W jej skład wchodzą firmy takie, jak Philipiak Milano, I Disegno, Linea Natura czy Kallman. Tym, co wyróżnia markę spośród innych dostępnych na rynku producentów, jest wyjątkowa troska o zdrowy styl życia, co przejawia się między innymi przez organizację tak zwanych Obiadów Czwartkowych. Na czym polegają i kogo można spotkać w ich trakcie?

Marka Philipiak i jej Obiady Czwartkowe
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Czym są Obiady Czwartkowe?

Obiady Czwartkowe to organizowane regularnie od wielu lat w najbardziej ekskluzywnych warszawskich lokalach (ostatnio najczęściej jest to restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich) spotkania mające na celu promocję zdrowia, a dokładnie – lepszego odżywiania. Ich pomysłodawcą jest założyciel marki Philipiak Polska – Tomasz Filipiak.

Obiady Czwartkowe to nie tylko degustacja znakomitych, zdrowych potraw. Każdemu ze spotkań sprzyja dobroczynny cel. Goście Obiadów Czwartkowych składają autografy na różnego rodzaju pamiątkach, które następnie zostają wystawione na aukcje. Zebrane w ten sposób pieniądze, firma Philipiak przekazuje fundacji Akogo? Została ona założona w 2002 roku przez Ewę Błaszczyk – Janczarską oraz ks. Wojtka Drozdowicza i ma na celu pomoc dzieciom po ciężkich urazach mózgu. Fundacja powołała do życia pierwszą w Polsce klinikę – wzorzec przy oddziale Rehabilitacji Neurologicznej w Centrum Zdrowia Dziecka – Centralnym Szpitalu Dziecięcym.

Marka wspiera fundację od 2014 roku. Pomoc odbywa się tutaj nie tylko w świecie realnym, lecz także wirtualnie – co roku, za każde z opublikowane na Facebooku życzenia oznaczone tagami  #DobreSłowaNaŚwięta i #PhilipiakMilano, marka przekazuje na jej konto 1 złotówka. Podczas pierwszej edycji, akcja ta cieszyła się tak dużą popularnością, że firma zdecydowała się na regularną pomoc wspomnianej fundacji przez organizację Obiadów Czwartkowych. To jednak nie wszystko – marka przekazuje jej również część zysków ze sprzedanych przez siebie wyrobów.

We wcześniejszych latach, Philipiak Milano wspierało akcję Pajacyk w ramach działań Polskiej Akcji Humanitarnej.

Kogo można spotkać na Obiadach Czwartkowych?

Goście Obiadów Czwartkowych to najbardziej znane postacie ze świata kultury, sztuki, rozrywki oraz sportu. Tematyka spotkań odnosi się do zagadnienia zdrowia w rozmaitych aspektach. Na każde z nich zapraszani są czołowi polscy lekarze – dietetycy, którzy dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jednym z nich jest Sylwia Leszczyńska – dietetyk kliniczny, właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej SANVITA. Na Obiadach Czwartkowych nie może również zabraknąć pokazów kulinarnych w wykonaniu Karola Okrasy.

Spora część gości wspominanych spotkań należy do zaszczytnego grona Ambasadorów Zdrowej Kuchni Philipiak. Program ten skupia osoby, które są w szczególny sposób zaangażowane w propagowanie zdrowego stylu życia.

Regularnymi gośćmi Obiadów Czwartkowych są:

  • Magdalena Wójcik – aktorka; prowadzi autorski program „Jem i chudnę” na antenie stacji Polsat Cafe
  • Małgorzata Foremniak – aktorka
  • Małgorzata Pieczyńska – aktorka
  • Karolina Malinowska – modelka
  • Monika Mrozowska – aktorka, autorka książek kulinarnych i bloga
  • Agnieszka Cegielska – prezenterka telewizyjna i radiowa
  • Viola Kołakowska – aktorka, modelka i stylistka
  • Julia Pietrucha – aktorka telewizyjna i teatralna, a od niedawna także piosenkarka

Jedną z potraw serwowanych przez Karola Okrasę podczas Obiadów Czwartkowych jest udziec cielęcy w cytrusach. Poniżej przepis na to pyszne, a jednocześnie zdrowe danie.

Niezbędne składniki to:

• 1 kg udźca cielęcego 
• 1 pomarańcza
• 1 grejpfrut
• 1 limonka
• 2 l rosołu
• 1 laska cynamonu
• 3 goździki
• sól i pieprz
• 150 ml białego wytrawnego wina

Glazurę do pieczeni przyrządzimy natomiast z :

• 1 łyżki masła
• 1 grejpfruta
• 1 pomarańczy
• 2 gwiazdek anyżu
• 2 łyżeczek cukru

Udziec cielęcy obsmażamy na złoty kolor. Dodajemy goździki i cynamon, zalewamy winem i gotujemy na wolnym ogniu, aż wino odparuje do 1/3 objętości. Owoce obieramy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy je do cielęciny i gotujemy na małym ogniu przez 2,5 godziny. Cukier rozpuszczamy na patelni do uzyskania złotego karmelu, a następnie dodajemy do niego masło oraz anyż. Gotujemy do zgęstnienia.

Przygotowaną glazurą smarujemy uduszoną cielęcinę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 6 minut.

Więcej informacji na temat Obiadów Czwartkowych można znaleźć pod adresem: http://www.obiadyczwartkowe.pl/obiadyczwartkowe.pl/nasi-goscie.

Źródła:

Materiał zewnętrzny