„Święta coraz bliżej”
Mogli przekonać się o tym mieszkańcy gminy Kornowac uczestniczący w dorocznym, barwnym i przebogatym w świąteczne atrakcje kiermaszu, który pod takim hasłem otworzył wójt Grzegorz Niestrój.
Na miejscowym boisku, na specjalnie przygotowanej scenie wystąpiły dzieci z koła teatralnego „Na śląskim podwórku” w GOK w Kornowacu, które wraz z zespołem „Rzuchowianki” zaprezentowały jasełka po śląsku według Marka Szołtyska, a także uczniowie ZSP w Rzuchowie, Pogrzebieniu, Kobyli i ze Szkoły Podstawowej w Kornowacu. Gośćmi kiermaszu było skrzypcowe dziewczęce „Trio Appassionato” z Raciborza oraz zespół wokalny „Łan” z Łańc. Program artystyczny uświetniający kiermasz prowadził inspektor ds. oświaty, kultury i sportu w gminie Michał Krasek.
Pod namiotami zaś, w wykonaniu przepięknych ozdób świątecznych oraz ciasteczek prześcigały się miejscowe placówki oświatowe, a także panie z kół gospodyń wiejskich, które ugotowały przepyszne potrawy bożonarodzeniowe.
Panie z KGW w Pogrzebieniu: Urszula Gorywoda, Krystyna Lenart, Iwona Kura, Sylwia Kuśnierz, Henryka Gorywoda i Felicja Krasek oferowały takie świąteczne przysmaki jak: barszcz z uszkami i krokiety z mięsem oraz kapustą i grzybami.
Gospodynie ze Stowarzyszenia „Prężny Kornowac”: Maria Wikitiuk, Jadwiga Szymiczek, Małgorzata Musiolik, Teresa Bugdol, Maria Kaszta i Iwona Kampka przygotowały ryby smażone z kapustą i grzybami, a także opiekanego śledzia.
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Łańcach: Emilia Wieczorek, Monika Czekała, Monika Chrobok, Zofia Stefańska, Irena Wojak, Genowefa Keler i Weronika Rumpel serwowało: pierogi Łonieckie”, pierogi z kapustą i grzybami, sałatkę śledziową w oleju i sałatkę śledziową z fasolą.
Specjalnością pań z KGW w Rzuchowie: Małgorzaty Drzeniek, Lidii Twardzik, Marii Kury, Lidii Radwan, Doroty Wieczorek, Barbary Panic i Weroniki Karpińskiej były takie potrawy jak: bigos, paszteciki z grzybami i szpinakiem oraz zupa pieczarkowa.
Natomiast panie z KGW w Kobyli: Krystyna Masarczyk, Maria Święty, Urszula Krakowczyk i Krystyna Rumpel zachęcały do degustowania moczki, śledzi w sosie pomidorowym i zupy fasolowej.
W kąciku pomyślanym o najmłodszych, mali uczestnicy kiermaszu, pod kierunkiem Agaty Pluty, Joanny Masarczyk, Patrycji Kury i Wiktorii Bogdan ozdabiali pierniki oraz wykonywali świąteczne kartki.