Lifestyle
Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Czas nas Śląskie
Czas nas Śląskie Konkurs promujący lokalne i regionalne produkty i usługi wraz z przyznaniem znaku jakości „Czas na Śląskie”
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy pasztet z soczewicy

Babka z soczewicy, zapiekanka, pasztet – zwał, jak zwał, to nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Najważniejsze jest to, że ta potrawa jest przepyszna, łatwa w przygotowaniu, tania, a przy okazji świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole. 

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy pasztet z soczewicy
Ten pasztet pachnie obłędnie

Soczewica – must have w każdym domu

Soczewica, to wspaniałe warzywo, z którego możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednymi z najpopularniejszych jest oczywiście pasta kanapkowa z soczewicy oraz aromatyczny pasztet. 

Ponadto, soczewica to bogate źródło wielu składników odżywczych. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zainteresować się tym warzywem, nie tylko dlatego, że zawiera niezwykle cenny dla ciężarnych kwas foliowy, ale również dlatego, że jak wiadomo, wiele kobiet w ciąży, ze względu na mdłości, ma awersję do mięsa, a soczewica zawiera ogromne pokłady białka, które zaraz obok białka sojowego, jest jednym z najlepiej przyswajalnych białek, jakie istnieją. 

Soczewica sama w sobie ma dość wyraźny smak, dlatego nie potrzebuje wiele, by stworzone z niej danie było bardzo smaczne. 

Pasztet z soczewicy – pyszny i tani 

Składniki na pasztet z soczewicy nie są drogie. Ba! znajdziemy je w każdej kuchni. Ponadto, to danie nie jest trudne w przygotowaniu, a świetnie sprawdzi się jako przekąska do wigilijnej kolacji. 

Nie ma nic prostszego, niż pasztet z soczewicy. Zobacz sam! 

@nowiny_pl pasztet z soczewicy, mniam! Link z przepisem w komentarzach#vegan #wegeświęta #nowiny ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

Przepis:

składniki:

jedna mała marchewka, 

pół szklaniki surowej, czerwonej ciecierzycy, 

jedna mała cebula, 

olej, 

1 ząbek czosnku, 

pół puszki ciecierzycy,

1 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego, 

jedno jajko (opcjonalnie, w wersji wegańskiej można pominąć), 

1 łyżeczka startego imbiru, 

1 łyżeczka słodkiej papryki, 

dwie łyżeczki soli,

pieprz wedle uznania

sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozgnieść, a marchewkę skroić w plasterki, następnie wszystko lekko podsmażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, po czym dodaćź bulion i przyprawy. Gotować przez następne 10 minut, po czym dodać soczewicę i gotować na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zmiksować ciecierzycę w misce, a gdy soczewica będzie gotowa, dodać ją do ciecierzycy i ponownie zmiksować. Opcjonalnie doda jajko. Następnie przelać do wąskiego naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach przez około godzinę. Po tym czasie pasztet będzie zarumieniony i gotowy do spożycia. Gotowe!

2 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~MieszkaniecSWD (31.174. * .159) 24.12.2021 19:52

Niech sobie nazywają jak chcą te potrawy - tylko niech wymyslą inne nazwy aby nigdy nie kojarzyły się z produktami non-vege. Czyli niech nie nazywają pasztetem zamiennika z soczewiczy, podobnie kotlet - może być tylko mięsny, a pasztet - to pasztet.

~kucharz (83.4. * .66) 24.12.2021 19:07
oceniono 1 raz
-1
Zgłoś

Pasztet i łazanki wege? Kto te idiotyzmy sponsoruje w Nowinach?