Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy selerybę [WIDEO]

Seleryba, to jak sama nazwa wskazuje ryba... ale z selera. Choć brzmi to komicznie, to samo danie jest przepyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole nie tylko u wegetarian. 

Wege święta? Jak najbardziej! Prezentujemy selerybę [WIDEO]
Kto by pomyślał, że z tak niepozornego warzywa, jakim jest seler, można zrobić potrawę, która przypomina rybę?

Dlaczego właśnie seleryba? 

Wiele osób może się zastanawiać nad tym, po co w ogóle zawracać sobie głowę roślinnym odpowiednikiem ryby. Pierwsza nasuwająca się odpowiedź jest niezwykle prosta: dlaczego nie? Warto czasem spróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni. 

Poza tym, taka selerybka to idealny wybór dla osób, które uwielbiają smak ryby, ale nie koniecznie chcą męczyć się z ośćmi. Dlatego jest to danie wręcz idealne dla dzieci, ponieważ nie będziemy musieli martwić się o to, że nasza pociecha zrobi sobie krzywdę ością.

Grzechem byłoby również nie wspomnieć o tym, że seler to prawdziwa zdrowotna bomba – jest bogaty w potas, żelazo, magnes i mnóstwo witamin. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, witaminę B i wiele, wiele więcej. O samych właściwościach tego warzywa można wręcz napisać książkę. 

Zresztą, prawda jest taka, że z rybą bywa różnie. Przede wszystkim trzeba umieć ją przygotować, by była smaczna. Seleryby właściwie nie da się zepsuć. To bardzo proste i szybkie danie. Zobaczcie sami!

@nowiny_pl

Pyszna selerybka! Link z przepisem w komentarzach##vegan ##wegeświęta ##nowiny.pl

♬ Let it Snow Let it Snow - Christmas Songs

Dlaczego właśnie seleryba? 

Wiele osób może się zastanawiać nad tym, po co w ogóle zawracać sobie głowę roślinnym odpowiednikiem ryby. Pierwsza nasuwająca się odpowiedź jest niezwykle prosta: dlaczego nie? Warto czasem spróbować czegoś nowego i poeksperymentować w kuchni. 

Poza tym, taka selerybka to idealny wybór dla osób, które uwielbiają smak ryby, ale nie koniecznie chcą męczyć się z ośćmi. Dlatego jest to danie wręcz idealne dla dzieci, ponieważ nie będziemy musieli martwić się o to, że nasza pociecha zrobi sobie krzywdę ością.

Grzechem byłoby również nie wspomnieć o tym, że seler to prawdziwa zdrowotna bomba – jest bogaty w potas, żelazo, magnes i mnóstwo witamin. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C, niż cytrusy. Znajdziemy w nim również kwas foliowy, witaminę B i wiele, wiele więcej. O samych właściwościach tego warzywa można wręcz napisać książkę. 

Zresztą, prawda jest taka, że z rybą bywa różnie. Przede wszystkim trzeba umieć ją przygotować, by była smaczna. Seleryby właściwie nie da się zepsuć. To bardzo proste i szybkie danie. Zobaczcie sami! 

Przepis:

składniki:

  • Jeden mały korzeń selera, 
  • dwie łyżki sosu sojowego, 
  • kostka rosołowa warzywna, 
  • dwa liście laurowe, 
  • dwa ziela angielskie, 
  • kolendra cała, kilka kulek, 
  • dwa arkusze nori,
  • bułka tarta i mąka (do obtoczenia)
  • mleko roślinne lub krowie, 
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Seler myjemy, następnie obieramy i kroimy w plastry. Plastry kroimy w półksiężyce. 

W międzyczasie w małym garnku gotujemy około pół litra wody, do której następnie dodajemy jeden arkusz nori, kolendrę, kostkę rosołową, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wrzucamy seler i gotujemy, aż będzie miękki. Następnie wyciągamy seler i dokładnie obtaczamy najpierw w mleku, następnie w mące, ponownie w mleku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oliwie lub oleju, aż panierka będzie złocista. Na koniec oprószamy solą i pieprzem. 

Gotowe!

Link do naszego profilu na TikToku:

https://vm.tiktok.com/ZM83Ht3Y6/