Informacje
Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Czas nas Śląskie
Czas nas Śląskie Konkurs promujący lokalne i regionalne produkty i usługi wraz z przyznaniem znaku jakości „Czas na Śląskie”
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Oni znają przepis na smaczny chleb [ZDJĘCIA]

W Światowy Dzień Chleba, który przypada na 16 października Dzienny Dom Pomocy Społecznej "Iskierka" w Raciborzu zorganizował konkurs kulinarny dedykowany osobom niepełnosprawnym. W roli głównej było chrupiące i pachnące pieczywo.

Oni znają przepis na smaczny chleb [ZDJĘCIA]
Zwycięzcy konkursu wspólnie z jurorami oraz przedstawicielką WTZ. Kolejno na zdjęciu, pierwszy rząd od lewej: Dariusz Waszczyk, Paweł Pilch i Jadwiga Kaszny. Drugi rząd od lewej: Natalia Mielimąka, Anna Grzelka, Aleksander Drost i Jan Nazarczuk.

- Konkurs kulinarny dla osób niepełnosprawnych z terenu Raciborza oraz zaprzyjaźnionych gości z Kędzierzyna-Koźla organizujemy już po raz trzeci – mówi Natalia Mielimąka, kierownik Dziennego Domu Pomocy Społecznej. – Tegorocznym tematem był zdrowy chleb i kolorowe kanapki. Dwuosobowe drużyny przywiozły ze sobą pieczywo, które sami upiekli. Na miejscu uczestnicy walczyli w kategorii kolorowych kanapek – dopowiada Natalia Mielimąka, informując, że inwencja uczestników była przeogromna.

Aleksander Drost, jeden z jurorów konkursu, a na co dzień szef kuchni w restauracji Collina w Zbrosławicach mówi, że poziom był bardzo wysoki. – Uczestnicy zaprezentowali różny przekrój, jeżeli chodzi o formę pieczywa, bo mieliśmy tutaj pieczywo w kształcie serduszek, chleby żytnie na zakwasie czy mleku. Nie ocenialiśmy jednak samego pieczywa, ale też wykorzystanie dodatków oraz aranżację na talerzach – mówi nam kucharz. W skład jury wchodzili również: kierownik DDPS "Iskierka" Natalia Mielimąka, zastępca dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej Anna Grzelka oraz Jan Nazarczuk z Kędzierzyna-Koźla. – Warsztaty Terapii Zajęciowej pobiły wszystko, tworząc pociąg zdrowych kanapek, gdzie z lokomotywy leciał nawet dym w postaci czarnuszki – dodaje szef kuchni.

Pierwsze miejsce zajęli reprezentanci Warsztatów Terapii Zajęciowej z Raciborza, na drugiej pozycji znalazł się Dom Dziennego Pobytu "Nasz Dom" w Kędzierzynie-Koźlu, a na trzeciej przedstawiciele Środowiskowego Domu Samopomocy w Raciborzu.

Dla wszystkich uczestników przygotowano nagrody, ufundował je powiat, a sam starosta Ryszard Winiarski objął wydarzenie honorowym patronatem. Upominki podarował również Aleksander Drost, poinformował również o nagrodzie specjalnej, zaprosił zwycięzców do restauracji, w której jest szefem kuchni.

Celem konkursu było doskonalenie umiejętności kulinarnych oraz rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości wśród niepełnosprawnych. Była to już trzecia edycja, w pierwszej uczestnicy przygotowywali sałatkę ziemniaczaną, czyli kartoffelsalat, a rok później pierogi.

Ludzie

Ryszard Winiarski

Starosta Raciborski

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].