Wtorek, 20 października 2020

imieniny: Ireny, Kleopatry, Witalisa

RSS

Pszów z piękną koncepcją zagospodarowania terenu po kopalni [WIZUALIZACJA]

24.09.2020 17:34 | 17 komentarzy | ska
Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 09:00

Podczas posiedzenia komisji rozwoju Rady Miasta Pszów odbyła się prezentacja koncepcji zagospodarowania terenu po kopalni "Anna", który należy do miasta i czeka na lepsze czasy. Wizualizacje koncepcji prezentują się zachwycająco, ale czy są realne do wykonania? 

Pszów z piękną koncepcją zagospodarowania terenu po kopalni [WIZUALIZACJA]
Z koncepcją zagospodarowania terenu byłej kopalni zapoznali się radni podczas posiedzenia komisji rozwoju. fot. UM Pszów
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Pszów z piękną koncepcją zagospodarowania terenu po kopalni [WIZUALIZACJA]

W budynku łaźni kobiecej nr 1 przy szybie "Jan", który jest częścią terenu, jaki miasto przejęło od Spółki Restrukturyzacji Kopalń, miałaby znaleźć swoje miejsce biblioteka oraz miejskie jednostki - Ośrodek Pomocy Społecznej oraz Zespół Obsługi Placówek Oświatowych. Koncepcja wygląda pięknie i jeśli miasto pozyskałoby środki na modernizację budynków, obiekty pokopalniane zyskałyby drugie życie. Potrzeba jednak pieniędzy.

Szansą na pozyskanie środków dla rekultywacji pokopalnianego terenu może być Rządowy Fundusz Inwestycji Lokalnych, do którego samorządy mogą składać wnioski na drugą transzę zapowiedzianych środków, a także programy biblioteczne. 

Jak wygląda teren po byłej kopalni na wizualizacjach? W budynku łaźni kobiecej na parterze ulokowana ma zostać centralna biblioteka. Jej obecne filie wraz ze swoimi księgozbiorami mają zostać również przeniesione do nowego obiektu. Na parterze budynku pozostanie maszyna, która choć nie jest zabytkowa, nada przestrzeni ciekawy postindustrialny charakter. Na parterze, w centralnym punkcie znajdą swoje miejsce stoliki czytelni, które będzie można zagospodarować na potrzeby wydarzeń -np. wieczorów autorskich. Biblioteka będzie mieć także atresolę, czyli innymi słowy balkon wokół centalnej części. W budynku na piętrze i małej części parteru znajdą też swoje miejsce OPS i GZOPO, a szyb "Jan" ma zostać zagospodarowany na taras widokowy. 

Na zewnątrz obiektu też ma być ładnie, bo zaplanowano m.in. powstanie zielonej ściany - podobnej do ściany dworca kolejowego w Wodzisławiu Śląskim. Będzie to jednak niższa ściana, stanowiąca ogrodzenie.

Czytaj więcej we wtorek w Nowinach Wodzisławskich