Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 50 (162) Data wydania: 15.12.09

Jedyne w Polsce maszyny do pizzy są u nas

W tej części Europy to rybniczanin stawia automaty do wyrobu włoskiego specjału.
W rybnickim szpitalu i na krytej pływalni MOSiR przy bazylice. Pizza z automatu, robiona w 3 minuty. Wyłącznym dystrybutorem maszyn w tej części Europy jest firma z Rybnika.
 
Żadne Prima Aprilis
 
Podchodzisz do automatu i wybierasz jeden z czterech rodzajów pizzy. Potem patrzysz, jak w ciągu 3 minut maszyna wyrabia ciasto, nakłada na nie świeże składniki, piecze w wysokiej temperaturze. Te nowinki techniczne sprowadziła do Rybnika lokalna firma, która zajmie się wkrótce ich dystrybucją nie tylko na całą Polskę, ale na wszystkie nowe kraje członkowskie Unii Europejskiej w ogóle. – Do podpisania umowy przygotowywaliśmy się pół roku. Wymagane są duże inwestycje. Na początku potraktowałem internetową wzmiankę na ten temat jako prima aprilisowy żart. Dopiero później pojechałem do Włoch, by porozmawiać z konstruktorem. – Grzegorz Kaszuba zdradza, w jaki sposób jego firma Techno Serwis stała się wyłącznym dystrybutorem maszyn w tej części Europy.
 
Włochy, USA i... my
 
Ale nie tylko u nas maszyny do robienia pizzy są nowością. – Wynaleziono je we Włoszech, latem tego roku. Działa ich tam jak na razie kilkanaście, a oprócz tego jeszcze kilka w Londynie, Paryżu i Stanach Zjednoczonych. No i w Rybniku oczywiście – uśmiecha się Kaszuba, rybniczan z urodzenia. Póki co, jedną maszynę postawiono u nas na terenie krytej pływalni MOSiR przy bazylice i jedną na kampusie, skąd wkrótce zostanie przeniesiona do szpitala. Ich zadaniem nie jest jeszcze zarabianie. – Jesteśmy teraz na etapie ich pilotażu. Oceniamy zachowania konsumentów, sprawność maszyn. Te lokalizacje może i nie są najbardziej trafione, bo mało klientów z tego korzysta. Ale dla nas to kopalnia wiedzy. Musimy wiedzieć, ile czasu zajmuje obsługa tych maszyn, albo czego oczekuje nasz klient, na przykład co do receptur, które są jeszcze rodem z Włoch. Wiemy już, że zamiast oregano powinniśmy dawać ketchup – zdradza.
 
Maszyna dla spóźnialskich
 
Za kilka dni rybnicka firma pośle maszyny do Warszawy. Ale to też jeszcze w ramach pilotażu. – Na dobre ruszamy w drugiej połowie stycznia. Musimy jeszcze przygotować sieć serwisową i dokumentację dla franczyzobiorców. Chcielibyśmy dla naszych maszyn pozyskać 1000 lokalizacji. Nie boimy się protestów restauratorów. Chce się pan wybrać z dziewczyną na randkę, pójdzie pan do pizzerii. A maszyna jest dobra, gdy ktoś chce zjeść dobrą pizzę, ale mu się spieszy – tłumaczy.
 
(kris)