Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 24 (1073) Data wydania: 15.06.21

Pierogi smakowały najbardziej, ale żurek i rolada też palce lizać

W Wiejskim Domu Kultury w Grabówce odbyła się impreza pod nazwą „Lubomski Masterchef”. Stanęły w niej w szranki zespoły kulinarne z Bukowa, Nieboczów i z Grabówki.

GRABÓWKA Wydarzenie – choć kameralne, zostało bardzo dobrze przyjęte przez mieszkańców. Na konkursowych stołach pojawiły się trzy potrawy: żurek, rolada z kluskami i modrą kapustą oraz pierogi. Te ostatnie zdobyły największe uznanie jury, w którym zasiedli senator Ewa Gawęda, starosta wodzisławski Leszek Bizoń oraz wójt Czesław Burek. – O zwycięstwie pierogów zdecydowały małe niuanse, ale trzeba było wybrać jednego zwycięzcę – wyjaśniła senator Ewa Gawęda, mianowana przez pozostałych członków przewodniczącą jury.

Najlepsze okazały się pierogi zespołu z Bukowa. Jury zaznaczyło, że w naszym regionie pierogi może nie były niegdyś tak popularne, jednak zespół stanął na wysokości zadania i przygotował smaczne i dobrze przyprawione danie.

Drużyna z Nieboczów przygotowała niedzielny śląski obiad w składzie: rolada, kluski i modro kapusta. Zespół z Grabówki stworzył dla jury i gości pyszny żurek.

Drużyna z Bukowa tym samym otrzymała złotą chochlę, a pozostałe zespoły ex aequo drugie miejsce i srebrne chochle.

Podczas wydarzenia zaprezentowano również skrót filmowy spotkania z dietetykiem, które już wcześniej zostało zorganizowane przez GOKSiR w Lubomi. Później na scenie pojawili się miejscowi aktorzy, prezentując przedstawienie teatralne na podstawie „Godki o kiszeniu kapusty” Brunona Strzałki. Wszyscy goście mogli również skosztować przygotowanych na konkurs potraw i ocenić sami, czy zgadzają się z werdyktem jury.Szymon Kamczyk