Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 26 (1023) Data wydania: 30.06.20
Czytaj e-gazetę

Jak karmią w szpitalu?

WODZISŁAW ŚL. W październiku 2019 roku Sieć Obywatelska Watchdog Polska zapytała wszystkie szpitale, jak karmią pacjentów. Na liście znalazł się także Powiatowy Zespół Opieki Zdrowotnej w Wodzisławiu Śląskim i Rydułtowach. Ile kosztuje żywienie pacjentów i jakie diety może zapewnić szpital?

Sieć Obywatelska Watchdog Polska zapytała we wszystkich polskich szpitalach o żywienie pacjentów. – Do wysłania wniosków o informację w tej sprawie skłoniły nas bardzo licznie publikowane w mediach społecznościowych zdjęcia mało apetycznych szpitalnych posiłków, wyniki kontroli NIK-u z 2018 roku oraz dwukrotne wystąpienie RPO do Ministra Zdrowia w tej sprawie. NIK w swoim raporcie zwraca uwagę na wiele problemów, m. in. na niskie stawki żywieniowe, brak jednolitych norm żywieniowych, brak przepisów nakładających na szpitale obowiązek zatrudniania dietetyków itd. – wyjaśnia Martyna Bójko z Watchdog Polska. Odpowiednie pytania skierowane zostały również do wodzisławskiej placówki. Sieć uzyskała szczegółowe odpowiedzi.

W szpitalu w Wodzisławiu Śląskim (zgodnie ze stanem z października 2019 r., kiedy przeprowadzono badania) dzienna racja żywieniowa jednego pacjenta miała wartość 17,39 zł. W obu lokalizacjach szpitala pracowało łącznie 6 dietetyczek, a na jedną przypadało średnio 30 pacjentów. – Dietetyczki pracujące na oddziałach szpitalnych otrzymują bezpośrednio od lekarza prowadzącego informację o potrzebie udzielenia porady dietetycznej danemu pacjentowi. Na oddziałach szpitalnych, które nie zatrudniają dietetyczek, pielęgniarki oddziałowe ustalają przeprowadzenie porady dietetycznej z Sekcją Żywienia – piszą w odpowiedzi na pytania pracownicy szpitala. Do przygotowania posiłków szpital korzysta z zewnętrznej firmy kateringowej. W umowie nie została określona minimalna kwota przeznaczona na zakup produktów spożywczych, ale został wyznaczony gramaż obowiązujący na talerzu chorego, aby zapewnić odpowiednią liczbę kalorii. Z raportu dowiadujemy się również, że w latach 2017 i 2018 nie zanotowano żadnych skarg i zatruć wśród pacjentów, a jeśli dostawa żywności jest w jakiś sposób wadliwa, istnieją odpowiednie procedury, aby jedzenie nie trafiło do pacjentów. Jakie diety dla pacjentów może zatem zapewnić szpital? – Szpital jest w stanie zapewnić wszystkie rodzaje diet – odpowiadają w placówce. Co ciekawe, według przekazanych informacji nie ma też problemu z tym, aby na życzenie pacjenta przygotowane dania były wegetariańskie lub wegańskie.(ska)