Niedziela, 25 sierpnia 2019

imieniny: Ludwika, Luizy, Patrycji

RSS

Młodzi kucharze z Wodzisławia znów w czołówce

10.11.2009 00:00
Drugie miejsce dla Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu na „Nordyckich kulinariach”.
Po raz kolejny uczniowie wodzisławskiego „Ekonomika” zostali laureatami konkursu poświęconego kuchni skandynawskiej – „ Nordyckie kulinaria”. Tym razem drużyna zdobyła drugie miejsce. Jadwiga Klapuch i Natalia Bednorz z klasy IV Technikum Hotelarskiego odpowiedzialne były za serwis, nakrycie stołu i obsługę konsumenta. Wykonanie potrawy to zadanie Doroty Sierny z klasy III Technikum Gastronomicznego i Sebastiana Wasiaka z klasy II Technikum Uzupełniającego.
 
Ambasador pod wrażeniem
 
Zadaniem każdej ekipy było zaprezentowanie kuchni wylosowanego państwa skandynawskiego. Jury oceniało m.in. sposób przygotowania potraw, umiejętności posługiwania się narzędziami, smak potraw, a także estetykę nakrytego stołu i obsługę konsumenta.  Młodzi kucharze do konkursu przygotowali potrawy kuchni szwedzkiej. Nie uszło to uwadze ambasadora Szwecji w Polsce, ale przede wszystkim uwadze wysokiej klasy fachowców, członków jury pracujących w sieci Hoteli „Cubus”.
 
To nie pierwszy raz
 
Dla uczniów „Ekonomika” , przygotowanych przez  Monikę Guz – Wszołek, Elżbietę Kaczmarek – Wiję i Judytę Lamżę, nie był  to pierwszy sukces. Wystarczy wspomnieć, że Sebastian zdobył Złoty Medal w Konkursie Retigo Cup 2009 oraz  III miejsce w Konkursie Morawski Kucharz 2009 w Prerovie w Czechach, a Dorota wywalczyła brązowy medal w konkursie Gastro Junior Nowarco Cup 2009 w Brnie i  II miejsce w „Nordyckich kulinariach 2008”.
 
(red)
  • Numer: 45 (470)
  • Data wydania: 10.11.09