Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 27 (231) Data wydania: 29.06.04

Król grzybów

Wszystko wskazuje na to, że sezon grzybowy już się rozpoczął. Janusz Rybicki z Wodzisławia znalazł właśnie olbrzymiego prawdziwka.
Janusz Rybicki z Wodzisławia znalazł w ogrodzie u znajomych olbrzymiego prawdziwka. Jak zobaczyłem go w trawie, to myślałem najpierw, że to kot albo zając - żartuje wodzisławianin. Dodaje, że grzyby zbiera od wielu lat, ale takiego okazu do tej pory jeszcze nie miał. To mój życiowy rekord - cieszy się pan Janusz. Okazały prawdziwek wprawił w osłupienie sprzedawczynię w sklepie, w którym rekordzista zwrócił się z prośbą o zważenie olbrzyma. Okazało się, że niezwykły okaz waży 798 gram i ma 82 centymetry w obwodzie.
 
Dwa razy koło niego przechodziłem, jak szedłem ścieżką w ogrodzie i go nie widziałem. W pewnej chwili postanowiłem wykosić chwasty i się na niego natknąłem - opowiada wodzisławianin. Grzyb rósł sobie pod leszczyną. Najechałem na niego kosą i mało brakowało, żebym go ściął. Nie zrywałem go jednak od razu, ale zaraz zawołałem żonę Alicję i właścicielkę ogrodu, żeby zobaczyły ten niezwykły widok - mówi pan Janusz. Żartuje, że w jego przypadku sprawdziło się popularne powiedzenie „Grzybów tyle, że kosą kosić”. Dodaje, że grzybiarzem jest od wielu lat. Ma to zresztą we krwi, bo wychował się w Puszczy Kozienieckiej. Teraz chętnie przemierza okoliczne lasy w poszukiwaniu grzybów, niedawno był m.in. w Skrzyszowie.
 
Z rekordowego i zdrowego prawdziwka powstanie sos grzybowy na śmietanie. Podobny robił kiedyś w telewizji Robert Makłowicz. Grzyby należy oczyścić, pokroić i sparzyć wodą, najlepiej lekko przegotować. Potem trzeba wrzucić kawałki na tłuszcz, na patelnię i smażyć z cebulką. Dusić około czterdziestu minut, dodać śmietany i przyprawić - przedstawia przepis Janusz Rybicki. Dodaje, że przygotowaniem sosu zajmie się prawdopodobnie on sam. Żona z kolei przygotowuje m.in. słoiki z przetworami.

(izis)