Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 47 (1430) Data wydania: 19.11.19
Czytaj e-gazetę

Jabłko królowało w Cyprzanowie

Przepiękne zapachy unosiły się w sobotę 9 listopada w świetlicy usytuowanej nad remizą Ochotniczej Straży Pożarnej w Cyprzanowie. Powód? Impreza, w trakcie której królowały jabłka.

W chwili kiedy w Cyprzanowie na sołtyskę wybrano Marię Palisę (również radna gminy Pietrowice Wielkie), rokrocznie organizowano tam imprezę z ziemniakami w roli głównej. W tym roku jednak zdecydowano się na zmiany, bo ziemniaki wymieniono na jabłka. Dlaczego? M. Palisa przyznaje, że wspólnie z radą sołecką postanowili, że stworzą coś innego niż w pozostałych miejscowościach. – Można powiedzieć, że jabłko jest jak chleb, można go jeść na słodko i na słono – zaznacza sołtyska, zauważając, że takie spotkania integrują mieszkańców.

Podczas wydarzenia uczestnicy mogli zakosztować jabłek przyrządzonych na różne sposoby. Zaserwowano m.in. pieczone jabłka, jabłecznik, ciasto drożdżowe; do picia z kolei był sok jabłkowy, pojawił się także cydr. Podano także kanapeczki „komunistyczne”. – Chcieliśmy powrócić do starych czasów, bo proste i zwykłe dania są najlepsze – komentuje Maria Palisa.

Mieszkańcom spodobała się ta zmiana i już sołtyskę dopytują o to, jaki owoc lub warzywo będzie tematem przyszłorocznej imprezy. M. Palisa zapowiada, że można się spodziewać, że Cyprzanów znów zaskoczy.

(mad)


Sołtyska Cyprzanowa przedstawia przepis na pieczone jabłka

Składniki: jabłka, dżem, cynamon, rodzynki, orzechy.

Wykonanie. Do pieczenia wybrać twardsze i bardziej kwaskowate jabłka. Będą się dobrze komponować ze słodkimi dodatkami. Odetnij kapelusze od użytych jabłek, wydrąż ich gniazda nasienne – tworząc miejsce dla nadzienia. W osobnej miseczce wymieszaj posiekane orzechy rodzynki i dżem. Przełóż farsz do otworów w owocach i posyp szczyptą cynamonu, zapakuj w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz przez około 25 minut.