Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 32 (1161) Data wydania: 12.08.14

Domowe obiady w gastronomicznym wydaniu

Alternatywą dla domowego gotowania, mogą być posiłki serwowane przez miejscowe  lokale gastronomiczne.

W Raciborzu pojawia się coraz więcej małych jadłodajni, a dania kalkulowane są tak, aby cenowo były przystępne dla skromnej kieszeni np. emeryta. Ponieważ często są to osoby samotne, skazane na przygotowywanie posiłków wyłącznie dla siebie, postrzegane są przez restauratorów, jako ważni klienci.

– Jedzenie domowe może być proste, ale powinno być przygotowane na świeżo. Jakość serwowanych potraw kuchni domowej zależy od producenta, ale też i restauratora. Jeśli zależy mu na renomie i dba o to, aby produkty były przede wszystkim świeże, powinien przechowywać je i przygotowywać w odpowiednich warunkach higienicznych i nie przetrzymywać z dnia na dzień. Wtenczas można z takiej oferty gastronomicznej korzystać i jeść w takim lokalu bez problemu – uważa dietetyk, specjalistka od osób starszych Joanna Chmiel.

Mrożone na przykład frytki lub smażone ziemniaki – choć nienajzdrowsze – również mogą być serwowane, ale ważne jest, jak były wcześniej przechowywane. Mrożonki są zdrowe, bo zatrzymują witaminy i inne wartościowe składniki, pod warunkiem, że wcześniej zamrożone zostały we właściwych warunkach. Domowe zamrażarki nie służą do profesjonalnego zamrażania. Zbyt długi czas potrzebny na zamrożenie produktu, powoduje że w trakcie tego procesu giną wartościowe składniki. Jeśli natomiast wcześniej firma zamroziła produkt w odpowiedniej technologii, ale był on przechowywany lub przewożony w nieodpowiednich warunkach i doszło do częściowego rozmrożenia, jego jakość jest zupełnie inna.

Nie powinno się też na tych samych tłuszczach – fryturach smażyć produktów przez kilka dni. Zdarza się, że na tym samym oleju smaży się ziemniaki lub frytki i jeszcze mięso. W odróżnieniu od warunków domowych, gdzie samemu przygotowuje się jedzenie, niestety w lokalu klient nie jest w stanie skontrolować, w jaki sposób się to robi. Musi zdać się na dbałość jego właściciela.

Dietetyk Joanna Chmiel przekonuje, że pod znaczeniem obiad domowy niekoniecznie musi się kryć kotlet schabowy, ziemniaki i surówka. Wszystko zależy od restauratora, który serwuje dania kuchni domowej. Jeśli dba o konsumenta i zależy mu, żeby jedzenie było smaczne, wystarczy, że będzie miał siedem zup i siedem drugich dań. W ten sposób każdego dnia może proponować inny zestaw, tym samym zachowując różnorodność oferowanego jedzenia.

(ewa)