Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51/52 (970/971) Data wydania: 21.12.10

Życzenia stabilności

Chór studentek PWSZ pod kierunkiem Andrzeja Rosoła zaśpiewał na imprezie opłatkowej kolędy w aranżacjach jazzowych.
Degustacja świątecznych potraw miała miejsce na spotkaniu opłatkowym w raciborskiej uczelni. Jej blisko 400 pracowników spędzi święta w spokoju.
 
– Życzę państwu ciepła i spokoju. Nasza uczelnia rozwija się i jest w dobrej kondycji, zarówno finansowej jak i pod względem poziomu nauczania. Kolejne akredytacje wypadły dobrze. Życzę państwu aby każdy czuł stabilizację na uczelni – powiedział rektor Michał Szepelawy do zebranego w uczelnianej stołówce grona ponad stu pracowników PWSZ. To jego czwarte święta jako piastującego najważniejszą funkcję w raciborskiej szkole wyższej. W 2011 roku odbędą się wybory nowego rektora. Czy Szepelawy wystartuje? – Namawiają mnie, ale jeszcze nie wiem. Święta sprzyjają podejmowaniu takich decyzji – przyznaje.
 
Od powstania PWSZ w Raciborzu spotkania opłatkowe są tutejszą tradycją. Studenci mają wtedy godziny rektorskie. – Zapraszamy wszystkich do dzielenia się opłatkiem. Z 400 zatrudnionych, połowa to pracownicy dydaktyczni, w tym 83 doktorów. Stawiam na rodzimą kadrę, bo ona zapewnia stabilizację, nie ucieknie tam gdzie dają więcej – twierdzi rektor Szepelawy.
 
W menu „opłatka” znalazły się potrawy przygotowane przez firmę Bartłomieja Adamskiego, obsługującą stołówkę w PWSZ. Były to m.in. kapusta z grochem, pierogi z grzybami i kapustą, kutia i moczka, sernik, filet z ryby (3 rodzaje), barszcz z uszkami i zupa grzybowa z łazankami. – Co lubię zjeść w święta? Barszcz i rybę, tu zarówno karpia jak i sandacza oraz makowiec. Spędzę ten czas ze znajomymi – oznajmił rektor Michał Szepelawy.
 
(ma.w)