Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 43 (758) Data wydania: 24.10.06

Dyrygent smaku

Dobry szef kuchni musi mieć nie tylko wiedzę i doskonały smak, ale także być dobrym dyrygentem zespołu i świetnym organizatorem. Stefan Tomaszek - z restauracji Brax Ton - przyznaje, że jego powołaniem jest gotowanie.
Swoją przygodę z kucharzeniem zaczynał w roku 1977, będąc uczniem Stanisława Niedzieli, szefa Hotelowej (obecnie restauracja w hotelu Polonia). To właśnie on, bardzo wymagający, dał mu niezbędną podbudowę w tym fachu. To był lokal pierwszej kategorii. Kelnerzy podawali potrawy w strojach regionalnych. Gościł u nas Zdzisław Grudzień, działacz partyjny, komunista i starszy syn Edwarda Gierka, Adam - wspomina.
 
Prawdziwy kucharz, żeby umieć dobrze gotować, powinien być smakoszem a także lubić dobrze zjeść. Zmysł smaku trzeba kształcić - eksperymentować w tym zakresie. Stefan Tomaszek jest już w stanie wyobrazić sobie, jak należy łączyć różne smaki, aby potrawa stała się arcydziełem sztuki kulinarnej. Trzeba być też estetą. Osobiście dekoruje potrawy na talerzach, tworząc z nich swoiste obrazy, w czym jest mistrzem. Jego zdaniem, nie każdy może nauczyć się dobrze gotować. Do tego trzeba sporo cierpliwości. Gotowanie musi się stać pasją. Moją jest zdecydowanie - stwierdza, dodając: Zawód kucharz pozwala na realizację własnych pomysłów. Moja przygoda z gotowaniem trwa już dwadzieścia lat, jednak ciągle się uczę.
 
Stefan Tomaszek pięć miesięcy pracował jako kucharz w Oxfordzie i Welkiej Brytanii. Mają świetnie zorganizowaną pracę. Zobaczyłem tam maszyny i urządzenia stosowane w gastronomii, o istnieniu których nawet nie wiedziałem. Zamierzam wprowadzić je na nasz grunt. Tam jest tylko kilka dań w menu, a cechą charakterystyczną jest duża liczba przystawek. Używają bardzo mało soli, wszystko dla nas, Polaków jest takie bez smaku. Anglicy gustują w zupach - kremach. Przez pierwszy miesiąc to było nie do zjedzenia. Później przywykłem. Ciekawostką jest menu wesel, składające się z przystawki, drugiego dania, grillowanych kiełbas, serów i alkoholu - głównie win - opowiada.
 
Pan Stefan ma głowę pełną pomysłów, jak uatrakcyjnić menu i zadowolić najbardziej wymagających smakoszy. Lubi chodzić do lasu, gdzie na potrzeby kuchni zbiera grzyby, owoce jarzębiny i dzikiej róży - własnoręcznie robi z nich przetwory.
 
Planuję zorganizować w restauracji, w której pracuję, dni kuchni angielskiej - zapowiada.
 
E.H.