Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51/52 (558/559) Data wydania: 18.12.02

Świąteczny - VIP - przepis

Znane osobistości życia politycznego zechciały podzielić się z nami przepisami kulinarnymi na potrawy, które spożywają na święta Bożego Narodzenia. Znacie Państwo ich poglądy polityczne, poznajcie ich gusta smakowe.

Jan Osuchowski
- prezydent miasta Raciborza

Uszka z kapustą i grzybami
Składniki: farsz - kapustę cienko pokroić i zostawić na 2-3 godziny. Namoczyć suszone grzyby 10-15 sztuk, a następnie ugotować w tej samej wodzie około 30 min. Śliwki suszone (3,4 szt.) ugotować. Pokroić 2 cebule, podsmażyć na maśle, dodać odsączoną kapustę. Podsmażyć. Dodać drobno pokrojone grzyby. Przyprawić solą, pieprzem, dodać 1 żółtko. Zrobić ciasto pierogowe (dodać 1 białko). Formować uszka. Ugotować wrzucając do wrzącej wody. Barszcz: Do wywaru z buraków dodać wywar z grzybów i ze śliwek. Doprawić. Zamiast wywaru z buraków można skorzystać z barszczu czerwonego instant.

Leonard Fulneczek
- wójt gminy Krzyżanowice

Sernik
Składniki: 1,5 kg białego twarogu, 1/3 kostki margaryny Palmy, 1 szklanka cukru, 1 łyżka kopiasta mąki, 1 łyżka kopiasta kaszy manny, 1 łyżka budyniu, 5 jaj, cytryna (skórka  + sok), koniecznie rodzynki.
Sposób przyrządzenia: białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę. Pozostałe składniki zmiksować w drugim naczyniu. Na koniec obydwie części połączyć ze sobą delikatnie mieszając. Włożyć do tortownicy, piec około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto można ozdobić lukrem z cukru pudru.

Franciszek Marcol
- wójt Gminy Nędza

Makówki
Składniki: bułki, zmielony mak, cukier, mleko, bakalie.
Sposób przyrządzenia: do miseczki ułożyć pokrojone w kromeczki buł-ki, na to wsypać mak zmieszany z cukrem i bakaliami, potem położyć drugą i kolejne warstwy wg tej samej receptury. Gdy miska jest już pełna, jej zawartość zalewać gorącym mlekiem, co kilka minut, aż do stwierdzenia, że makówki są nasycone. Odstawić do chłodnego miejsca. Spożywać na zimno w niewielkich ilościach.

Dominik Konieczny
- wójt Gminy Rudnik

Świąteczne ciasto
Składniki: 4 jaja, 1 szklanka cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, tyle samo sody oczyszczonej, 1 łyżka cynamonu, 3/4 szklanki oleju, 1 szklanka siekanych orzechów włoskich, 5 jabłek pokrojonych w kostkę.
Sposób przyrządzenia: Jaja utrzeć z cukrem, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, kolejno dodawać cynamon, olej, orzechy i pokrojone jabłka. W zależności od upodobań można dodać inne bakalie np. rodzynki. Ciasto piec w płaskiej formie przez ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.