Sobota, 24 sierpnia 2019

imieniny: Bartłomieja, Malwiny, Jerzego

RSS

Młodzież Budowlanki i Gastronomika uczy się zawodu od najlepszych

16.07.2019 10:05 | 0 komentarzy | ż

We współczesnej szkole jest jak w biznesie – podstawą sukcesu są ludzie. Inwestowanie w uczniów powinno być ważnym elementem każdej strategii szkoły. Rozwój młodych ludzi, którzy nam zaufali, to rozwój całej szkoły. To także szansa dla lokalnego biznesu. Tego kapitału nie wolno zmarnować – uważa Jacek Kąsek, dyrektor CKZiU nr 1 w Raciborzu.

Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Każdy wysiłek skierowany na rozwój ucznia przynosi ogromne zyski. Nowoczesne szkoły zawodowe wiedzą, że standardowe, codzienne lekcje to nie wszystko. W nauce zawodu liczy się praktyka. Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Raciborzu inwestuje w swoich uczniów umożliwiając coś więcej – kursy i warsztaty wykraczające poza tzw. ramy programowe. Działania są konsekwencją uruchomienia pracowni do nauki zawodu, które powstały w ramach unijnego projektu „Nowoczesne pracownie do praktycznej nauki zawodu w Powiecie Raciborskim”. - To naprawdę daje szerszą perspektywę – chwali młodzież.

W szkole przy ul. Wileńskiej realizowany jest właśnie kolejny projekt z unijnych środków. „Podniesienie jakości i atrakcyjności kształcenia zawodowego w Powiecie Raciborskim – CKZiU nr 1 w Raciborzu″ i jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020. Daje młodzieży szansę na poszerzenie wiedzy i kompetencji w swoich dziedzinach. Co ważne, kursy i warsztaty odbywają się również „w terenie”, w miejscach gdzie branża tętni realnym życiem, rzeczywistymi problemami i wyzwaniami.

Technicy hotelarstwa profesjonalistami w obsłudze klienta

Praca recepcjonisty to nie tylko obsługa gości w obiekcie noclegowym, to również znajomość atrakcji turystycznych w bliższej i dalszej okolicy. Gdzie szukać informacji o zabytkach i innych atrakcjach turystycznych? Tego przyszli technicy hotelarstwa mogli dowiedzieć się podczas warsztatów pn. „Profesjonalna obsługa klienta hotelowego z elementami doradztwa turystycznego”. Wiedzę z praktyką połączyli w gościnnych progach Zajazdu Biskupiego.

Barman i barista – nowe kwalifikacje techników żywienia i usług gastronomicznych

Dobry barman i barista to wizytówka każdego dobrego lokalu. Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych poszerzali swoje umiejętności pod kierunkiem znakomitego trenera. Uczestnicy pracowali nad przyrządzaniem kaw: klasycznego Espresso, Cappuccino, Cafe Latte, Latte Macchiato oraz drinków: Mohito, Winter is Coming, Lato na Syberii, Duty Honor, Raw Sewage i klasycznego Martini.

Technicy budownictwa operatorami maszyn budowlanych

Uczniowie zdobyli uprawnienia operatora koparkoładowarki oraz operatora wózka widłowego. To bardzo przydatne kwalifikacje, bowiem prace ziemne wykonywane są nie tylko przy budowie obiektów, ale również przy pracach remontowych i modernizacyjnych.

Nowe kompetencje dla techników hotelarstwa

Jak sprawić by potencjalny klient stał się gościem hotelu? Jak promować obiekt hotelarski na rynku turystycznym? Jak zrozumieć potrzeby klientów? To tylko kilka tematów poruszanych na kursie dotyczącym sprzedaży usług hotelarskich.

Uczestnicy uczyli się negocjacji handlowych, przygotowywali oferty spełniające oczekiwania klientów oraz dowiedzieli się jak rozmawiać z klientem, aby stał się gościem hotelu. W trakcie szkolenia uczestnicy pracowali na specjalistycznym programie do obsługi recepcji CHART, w który została wyposażona pracownia hotelarska oraz korzystali ze sprzętu do rozliczenia kosztów pobytu gości.

Architekci krajobrazu na warsztatach z firmą Ogrody Jureccy

Na warsztaty plenerowe techników architektury krajobrazu zaprosiła firma Ogrody Jureccy zajmująca się projektowaniem i wykonawstwem ogrodów. Młodzież mogła się zapoznać się z dokumentacją projektową powstającego ogrodu a szczegóły obejrzeć w terenie. Kształt działki – dość swobodny, o nieregularnych kształtach – stanowił wyzwanie dla architekta. Ostatecznie powstał projekt na planie koła. W trakcie warsztatów uczniowie poznali wszystkie etapy pracy nad ogrodem – od ustaleń z klientem, przez projektowanie i kosztorysowanie aż po działania w terenie. Dodatkową atrakcją jest fakt, że w ogrodzie właśnie ukończono zdjęcia do programu telewizyjnego „Maja w ogrodzie”.

Prawo i ekologia na kursie projektowania ogrodów

Kurs rozpoczął się od zajęć teoretycznych, na których uczniowie mieli okazję usystematyzować swoją wiedzę z zakresu zasad projektowania ogrodów i terenów zieleni. Poruszono tematykę nie tylko planowania przestrzennego, ale również prawne aspekty oraz tak obecnie ważne praktyki ekologiczne. Niezmiernie ważną częścią pracy zawodowej jest kontakt z klientem, zebranie odpowiednich informacji na temat terenu, wykonanie pomiarów, inwentaryzacja szaty roślinnej i małej architektury – te wszystkie tematy uczniowie wykonywali w ramach kursu. Najciekawsze jednak okazały się zajęcia praktyczne – młodzież wykonywała projekty ogrodów w programach AutoCad a wizualizacje w Sketchupie.

Dbanie o rozwój uczniów wpływa pozytywnie na funkcjonowanie szkoły na lokalnym rynku edukacyjnym oraz rynku pracy. To właśnie zadowolona, świetnie wykształcona i wyposażona w szerokie kompetencje młodzież jest najlepszą wizytówką szkoły.

źródło: CKZiU nr 1