Najlepsze lody borówkowe są w Baborowie!
W ramach przygotowań do Dnia Lodów Borówkowych miłośnicy lodów w całej Polsce wybrali miasto i miejsce, w którym są najlepsze lody borówkowe. Konkurs jest organizowany w ramach kampanii „Lato z borówkami”, jego celem jest promocja lodowego rzemiosła i walorów owocu.
W głosowaniu trwającym od 1 do 26 sierpnia wzięło udział 27 miast, 45 lodziarni, w tym jedna włoska. Oddano 83.657 głosów. Zwycięzcą konkursu zostały lody o nazwie BABORÓWKA i kultowa, znana w całym regionie „Lodziarnia pod orzechem” z Baborowa, której właścicielem jest pan Tomasz Szypuła, lodziarski mistrz Polski 2017, reprezentant kraju na Gelato World Cup 2018. Rodzinna tradycja wytwarzania lodów trwa tu już od 40 lat i niezmienne jest to, że „Pod Orzechem” serwuje się lody własnej produkcji wytwarzane z lokalnych składników, wśród których jest borówka z plantacji koło Głubczyc. Konkursowe lody o smaku borówkowym zostały nazwane
Nie da się ukryć, że w Polsce w ostatnich latach branża lodziarska znacznie się rozrosła. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu. Dobre lody to w połowie znakomite surowce, ponieważ na kilogram lodów potrzebne jest pół kilograma świeżych, sezonowych, owoców. Co innego lody przemysłowe, które w połowie wypełnione są powietrzem.
Co więcej, ten konkurs pokazał istotę lodowego rzemiosła – jakość i lokalność, ponieważ lokalna społeczność stanęła murem za wyśmienitymi lodami pana Tomasza.
Głosowanie odbyło się na fanpage'u 1 lipca - Dzień Polskiej Borówki.
Tekst sponsorowany