Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Dania „sercem” przyprawiane

Już rozchodzą się wieści o bardzo dobrym jedzeniu w Wodzisławiu. Lokal nieduży, osiedlowy a dania wielkie.

Dania „sercem” przyprawiane

Historia powstania nowej restauracji, a raczej pomysł otwarcia własnego lokalu z własną kuchnią pojawił się w mojej głowie już za czasów szkolnych – jakieś 15 lat temu. Na spełnienie tego marzenia warto było czekać i do niego się przygotowywać. Od czasów dzieciństwa większość czasu spędzałam w kuchni z mamą, a w wakacje także z babcią, która idealnie lepiła pierogi i zawsze wykorzystywała całe ciasto pierogowe oraz farsz, co było wielką sztuką kulinarną. Pamiętam, kiedy zapytałam babcię dlaczego soli wodę na pierogi, babcia z uśmiechem odpowiedziała, że bez soli pieróg nie byłby nic wart. Wówczas bardzo mi zaimponowała, a zdanie to bardzo mocno utkwiło w mojej pamięci. Od tamtej pory wiedziałam, że moje miejsce jest w kuchni.

Po ukończeniu Technikum Gastronomicznego rozpoczęłam pracę w najlepszej na ówczesne czasy pizzerii w Wodzisławiu Śląskim. Byłam z niej zadowolona, szczególnie podobało mi się szybkie tempo pracy oraz zgrana ekipa w kuchni, klasa! Po sześciu miesiącach intensywnej nauki postanowiłam podjąć pracę w nowo otwieranej restauracji. Rekrutacja kandydatów była bardzo trudna – ponad 50 osób na jedno miejsce, ale udało się i zostałam wybrana. Po nie całym roku zatrudnienia w owej restauracji potrzebowałam czegoś więcej i wylądowałam w Szkocji, dokładnie w Edynburgu, gdzie pierwszym moim zajęciem było sprzątanie pokoi hotelowych. Z trudem wytrzymałam kilka miesięcy, po czym prosiłam siostrę żeby popytała znajomych o pracę dla mnie w kuchni – obojętnie jakiej, byle w kuchni. I udało się, trafiłam na zmywak. Łał! Ale była radość. Bezcennym było móc obserwować kucharzy, jak gotują. Małymi kroczkami zbliżałam się, aby zostać kucharzem w bardzo, ale to bardzo dobrej francuskiej restauracji. Cud się stał, ponieważ znajoma Polka odchodziła ze stanowiska deserów i wskoczyłam na jej miejsce. Kolejne marzenie się spełniło. Dodatkowo pracowałam jeszcze w sąsiedniej restauracji, także o wysokim poziomie, jednak nie dorównującym tej pierwszej. Gdy przyszedł czas awansu okazało się, że jestem w ciąży i kariera legła w gruzach, ale to, jakie doświadczenie udało mi się zdobyć, to moje. Wróciłam do Polski z rodziną: dwójką dzieci i mężem, który również pracował jako kucharz w Edynburgu. O rany, jak ciężko było z pracą! Najbardziej sensowna okazała się restauracja w Bielsku-Białej w dużym centrum handlowym. Wytrzymałam trzy miesiące i porażka – niski poziom, same mrożonki. Dramat. Kręciłam się po okolicach Żywca i Podbeskidzia, już myślałam, że nigdy nie znajdę pracy na poziomie, aż w końcu udało się nowa restauracja w Żywcu. Pracowałam tam przez 5 lat, a ostatnie pół roku jako szef kuchni w najlepszej restauracji w okolicy. Osiągnęłam wszystko i przyszedł czas na zmiany. Powróciłam w rodzinne strony Wodzisławia Śląskiego. Historia się powtórzyła – szukanie pracy, niezadowolenie z miejsc, w których pracowałam. Pozostało mi tylko jedno wyjście, spełnienie prawdziwego największego marzenia o własnej restauracji. Wszystko albo nic.

Chcę, aby osoby, które skosztują moich dań czuły ile serca wkładam w przygotowanie każdego z nich. Nie używam niczego co nie jest przyprawą i ziołem, tylko naturalne składniki. To dopiero początek. Szukam najlepszych produktów z górnej półki, sama robię codziennie rano zakupy, żeby wszystko było świeże i smaczne. Mięsa marynuję naturalnie, co czuć i widać. Pragnę podziękować wszystkim, którzy pomogli mi spełnić największe moje marzenie. W pierwszej kolejności należy się ono mojej przyjaciółce, która w ciężkich chwilach bardzo mnie wspierała i robi to nadal. Na jej wsparcie mogę liczyć – tą osobą jest Dorota Janka. Bardzo Ci dziękuję. Kolejne osoby to moi rodzice, przyjaciele, którym również bardzo dziękuję i oczywiście osoby, które ze mną pracują. Dziękuję Wam wszystkim. Zapraszam wszystkich, którzy cenią sobie jakość. Pozdrawiam Agnieszka Umińska.

Restauracja Bistro Pawilon 1

ul. Jana Pawła II, Wodzisław Śląski,

tel. 883 990 187

Zapraszamy na FB - bistropawilon1

Tekst sponsorowany