Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Nie jedz niczego, czego Twoja prababcia nie uznałaby za jadalne...

Chętnie wracamy do tradycji i zdecydowanie chwalimy swoje – wniosek z Państwa zainteresowania projektem „Smaki pogranicza Morawskich Wrót”, promującego jedzenie, wywodzące się z naszych terenów przygranicznych.

Nie jedz niczego, czego Twoja prababcia nie uznałaby za jadalne...
Na zdjęciu dymfowane aprikołzy

Ankieta

Które potrawy zasługują na miejsce na liście tradycyjnych dań?
Zobacz więcej

Dlatego też bliżej przedstawiamy dania, które chcemy umieścić na wykazie potraw tradycyjnych i wyjaśniamy niektóre nazwy. Może niektóre z dań wrócą do łask w Państwa domach, tym bardziej, że są zdrowe i swojskie. Zachęcamy do dalszego oddawania głosów.

Co kryje się pod niektórymi nazwami?

Dymfowane aprikołzy/prażone jabłka – to nic innego jak popularna w naszych domach zapiekanka piątkowa,  w której jabłka są przekładane namoczoną w jajku i mleku bułką posypywane cukrem i cynamonem. Obecnie podaje się to danie jako deser.

Knedle z szymlyną - również danie bezmięsne serwowane w piątki. Pod nazwą tą kryją się znane na ziemi raciborskiej kluski na parze (knedle)  polewane sosem śliwkowym z dodatkiem śmietany.

Kokotki w cieście – to nic innego jak kawałki młodego ugotowanego kogutka (kurczaka) pieczone na maśle w lanym cieście ( jajko z mąką). Podawane były w lecie-kiedy urosły hodowane od wiosny koguciki; danie to było bardzo smaczne i pożywne i dość szybkie do przygotowania w trakcie prac polowych.

Żur z płucek/podrobów - Jest tanie ale bardzo pożywne! Danie jest trochę pracochłonne dlatego z reguły przygotowywano je na 2 dni – często w okresie sianokosów, okopywania ziemniaków lub żniw, gdy nie było czasu na przygotowywanie normalnych obiadów.

Ciasteczka świąteczne/keksy – to znane wszystkim drobne ciasteczka najczęściej kruche na bazie masła, pięknie ozdabiane z dodatkami takimi jak orzechy, migdały, kokos, dżem i wiele innych. Szczególnie misterne wykonanie można zauważyć u gospodyń  i  kucharek na Ziemi Raciborskiej i Wodzisławskiej. Różnią się od weselnych tym, że te ostatnie są jeszcze bardziej ozdobne i pracochłonne.

Śliszki z serem lub powidłami to rodzaj drobnych lanych kluseczek podawanych z serem lub powidłami. Bardzo szybkie, tanie, smaczne i popularne danie obiadowe w każdym śląskim domu naszej okolicy.

Ścierka/zacierka – to typowa dla Śląska zupa z drobnych klusek (starte zagniecione ciasto z  jajka z mąką) gotowanych na mleku albo na wodzie, była i jest na Śląsku potrawą bardzo popularną. Podawana jest z masłem a smak ma słodko-słonawy. Bardziej gęsta może być podawana jako drugie danie.

Kotłówka z werflajszem – to smakowita potrawa powstała w trakcie świniobicia. Kotłówka to smaczny wywar z mięsa wieprzowego – bulion; zaś werflajsz to wyjęte z gotowania części  wieprzowiny takie jak głowa, podgarle, różne podroby. Te kawałki, można sobie posmakować z musztardą (oby nie za dużo), resztę wykorzystuje się do  wyrobów takich jak salceson-preswurst, leberwurst/leberka lub krupnioki i żymloki.

Szpajza – po polsku „krem”  to wykwintny deser z ubitych jajek z różnymi dodatkami w tym przypadku kakao i rum, usztywniany żelatyną. Bardzo popularny deser podawany zarówno w domach jak i na wystawnych przyjęciach, obecnie w lokalach spotykany rzadko.

Leberka/leberwurst – rodzaj wątrobianki wytwarzanej w trakcie świniobicia. Doskonale przyprawiana była częstym gościem na świeżym chlebie.

Wino z ostrężlic – wino z jeżyn, ciemne słodkie i bardzo smaczne!

 

Pozostałe nazwy powinny być już wszystkim znane.

2 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
AnnLee 10.03.2014 19:12
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Żur z płucek??? brrrrr.....

Adam77 10.03.2014 12:01
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

Cudze chwalicie, swego nie znacie... Prawda stara jak świat.