Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Czas nas Śląskie
Czas nas Śląskie Konkurs promujący lokalne i regionalne produkty i usługi wraz z przyznaniem znaku jakości „Czas na Śląskie”
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Pyszna pizza OHP z Rybnika na Targach Poznańskich

11 października reprezentujący rybnicki hufiec pracy uczestnicy, kształcący się w branży gastronomicznej, wzięli czynny udział w prestiżowej imprezie jaką są Międzynarodowe Targi PoznańskiePOLAGRA”.

Pyszna pizza OHP z Rybnika na Targach Poznańskich

 

Celami wyjazdu do Poznania była promocja instytucji na arenie międzynarodowej, doskonalenie zawodowe uczestników oraz poznanie najnowocześniejszych technologii szeroko rozumianej branży spożywczej.

Uczestnicy hufca w składzie Sebastian Biernat, Łukasz Kołodziejczyk i Krzysztof Ulbrych wraz z wychowawcami Katarzyną Piełką i Radosławem Bałą na targach byli współorganizatorami „Strefy Pizzy”. Dzięki uprzejmości czasopisma „Mistrz branży” oraz współpracy z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego, hufiec mógł skorzystać z profesjonalnie przygotowanego stanowiska pracy, wyposażonego w nowoczesny sprzęt do przygotowywania produktów spożywczych. Młodzież poznała m.in. działanie innowacyjnego urządzenia, jakim jest receptor, który służy do dokładnego dozowania półproduktów. Każdy z uczestników mógł samodzielnie obsłużyć urządzenie, dzięki któremu nie popełniamy błędów przy przygotowywaniu m.in. ciasta do pizzy. To właśnie pizza królowała na stoisku „Mistrza branży”. Sebastian, Krzysztof i Łukasz pod okiem mistrza Piotra Burzawy prezentowali zwiedzającym targi „wariacje z pizzy” z zastosowaniem oryginalnej włoskiej receptury przygotowywania ciasta do tej potrawy. Końcowy efekt pracy uczestników wzbudził zachwyt smakowy wśród degustujących pizzę. Należy zaznaczyć, że w gronie zwiedzających dominowali profesjonaliści, dlatego też dokonania gastronomiczne młodzieży można uznać za wielki sukces.

Oprócz pokazów młodzież miała okazję zwiedzić wszystkie ekspozycje Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych „Polagra-Food” oraz IV Targów Przemysłu Piekarskiego i Cukierniczego. W Poznaniu co roku spotkają się producenci, dystrybutorzy, kupcy, handlowcy, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni, technologowie i pozostałe osoby związane z branżą spożywczą. Liczba odwiedzających targi to kilkadziesiąt tysięcy osób, trudno więc przecenić wartość promocyjną i szkoleniową udziału w tej imprezie.

Wyjazd nie doszedłby do skutku bez pomocy pozyskanych sponsorów, którzy wsparli naszą inicjatywę. Byli nimi pracodawcy, na co dzień współpracujący z rybnickim hufcem: piekarnie panów Wiesława Brody i Jacka Bobrzyka, restauracja „Renatka” pani Ewy Wargackiej, zakład wędliniarski pana Ernestyna Janety oraz sponsor prywatny pani Katarzyna Byczek. Wszystkim darczyńcom pragniemy złożyć serdeczne podziękowania.

Tekst i zdjęcia: Radosław Bała

 

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].