Czujesz ciężar na żołądku ? Są pokarmy, które go z Ciebie zrzucą
Problemy trawienne, takie jak gazy, zaparcia i biegunki, dotykają miliony ludzi, a 15 procent osób w krajach zachodnich doświadcza poważnej formy wrażliwości jelitowej, zwanej zespołem jelita drażliwego.
Oto pięć produktów spożywczych, które sprzyjają zdrowemu trawieniu i pomagają uniknąć typowych objawów żołądkowo-jelitowych.
Pełne ziarno
Ryż biały czy brązowy? Chleb pełnoziarnisty czy biały? Lekarze twierdzą, że jeśli chcesz, żeby Twoje jelita lepiej pracowały, wybieraj pełne ziarna, ponieważ optymalne funkcjonowanie jelita grubego wymaga co najmniej 25 gramów błonnika dziennie. W porównaniu z węglowodanami rafinowanymi, takimi jak białe pieczywo czy makaron, pełne ziarna dostarczają mnóstwo błonnika, a także dodatkowych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3. Kiedy bakterie jelitowe fermentują błonnik, wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Cząsteczki te wspomagają prawidłowe funkcjonowanie komórek wyściełających jelito grube, gdzie mieszka 70 procent naszych komórek odpornościowych. Więcej porad znajdziesz na esomed.pl
Smoothie szpinakowe
Liście zieleni, takie jak szpinak czy jarmuż, są doskonałym źródłem błonnika, a także składników odżywczych, takich jak folian, witamina C, witamina K i witamina A. Badania wykazały, że liście zieleni zawierają także specyficzny rodzaj cukru, który wspomaga rozwój zdrowych bakterii jelitowych. Spożywanie dużej ilości błonnika i zieleni liściastej pozwala rozwinąć idealny mikrobiom jelitowy - tryliony organizmów żyjących w okrężnicy.
Chude białko
Osoby z IBS lub wrażliwością jelit powinny spożywać chude białka i unikać potraw bogatych w tłuszcz, w tym smażonych. Żywność wysokotłuszczowa może wywołać skurcze jelita grubego, a wysoka zawartość tłuszczu w czerwonym mięsie to tylko jeden z powodów, dla których warto wybierać zdrowsze opcje. Eksperci twierdzą, że czerwone mięso sprzyja rozwojowi bakterii jelita grubego, które wytwarzają substancje chemiczne związane ze zwiększonym ryzykiem zatkania tętnic.
Owoce o niskiej zawartości fruktozy
Jeśli jesteś osobą, która ma skłonność do gazów i wzdęć, możesz spróbować zmniejszyć spożycie fruktozy, czyli cukru owocowego. Niektóre owoce, takie jak jabłka, gruszki i mango mają wysoką zawartość fruktozy. Natomiast owoce jagodowe i cytrusowe, takie jak pomarańcze i grejpfruty, zawierają mniej fruktozy, dzięki czemu są łatwiejsze do tolerowania i rzadziej powodują gazy. Banany to kolejne owoce o niskiej zawartości fruktozy, bogate w błonnik i zawierające inulinę - substancję, która stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelitach.
Awokado
Awokado to superżywność bogata w błonnik i niezbędne składniki odżywcze, takie jak potas, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest też pokarmem o niskiej zawartości fruktozy, więc rzadziej powoduje gazy. Uważaj na wielkość porcji takich produktów jak orzechy i awokado. Mimo że są one bogate w składniki odżywcze, mają też wysoką zawartość tłuszczu, więc pamiętaj, żeby jeść je z umiarem.
Materiał zewnętrzny