Gryka – roślina o cennych właściwościach
Gryka to roślina zaliczana do pseudozbóż. To popularny produkt w Polsce. Produkty gryczane mają dużą wartość odżywczą i pozytywny wpływ na zdrowie.
Z gryki wytwarzana jest kasza gryczana, którą można kupić np. w bee.pl, mąka gryczana, płatki gryczane i otręby. Nasiona gryki to źródło wartościowego białka. Gryka i produkty gryczane są też bogate w witaminy i minerały (zwłaszcza w witaminę B, magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, miedź, fosfor) oraz w przeciwutleniacze chroniące przed starzeniem komórek, nowotworami, miażdżycą. Zawierają też aminokwasy egzogenne, kwasy tłuszczowe, flawonoidy, błonnik pokarmowy.
Gryka to produkt, który nie zawiera glutenu. Produkty gryczane mogą być więc spożywane przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dzięki obecności węglowodanów złożonych spożycie gryki nie powoduje nagłego wzrostu wydzielania insuliny, a to jest bardzo ważne dla osób z cukrzycą.
Spożywanie gryki wskazane jest też w przypadku osób otyłych. Wysoka zawartość błonnika powoduje uczucie sytości.
Gryka to zboże powszechnie stosowane w kuchni. Wiele osób dbających o swoją dietę spożywa kaszę gryczaną zamiast ziemniaków. Mąka gryczana to dodatek do bezglutenowych produktów spożywczych. To również dodatek do makaronów, ciast, naleśników, a nawet herbatek i gryczano-owocowych mieszanek do picia.
Spożywa się też kiełki i otręby gryki. Z nektaru kwiatów gryki wytwarza się miód, z liści gryki można przygotowywać napary lecznicze.
Kasza gryczana
Kasza gryczana dostępna jest w formie palonej i niepalonej (zdrowsza jest niepalona). Ponieważ zawiera o wiele więcej błonnika niż makaron, kasza to doskonały składnik dań dietetycznych. Zapewnia na długo uczucie sytości, reguluje przemianę materii i usprawnia pracę układu trawienia.
Ponieważ kasza gryczana jest skarbnicą żelaza i kwasu foliowego, powinny ją spożywać osoby ze skłonnością do anemii. Idealnie komponuje się z sosem grzybowym i z mięsem. To również dodatek do farszu do pierogów.
Płatki gryczane
Płatki gryczane to źródło węglowodanów. Dostarczają energii, dlatego idealnie sprawdzają się na śniadanie. Wystarczy zalać je mlekiem lub wodą. Dzięki wysokiej zawartości błonnika po takim posiłku długo odczuwamy sytość.
Otręby gryczane
Otręby gryczane to produkt powstały w procesie przemiału gryki na kaszę gryczaną. To cenne źródło błonnika pokarmowego. Można nimi zagęszczać zupy i sosy, dodawać do jogurtów, posypywać pieczywo, stosować jako zamiennik bułki tartej.
Materiał zewnętrzny