Jak zwalczyć grypę domowymi sposobami?
Każdy z nas wie, jak uciążliwa bywa grypa i jak złe samopoczucie może jej towarzyszyć. Zazwyczaj przechorowujemy grypę w domu, jednak większość z nas posiłkuje się w walce z nią lekami z apteki. Czy są skuteczne domowe sposoby na grypę? Czy można zwalczyć ją całkowicie naturalnymi metodami, czy raczej powinniśmy traktować je jako środki wspomagające terapię? Zapoznaj się z naszym artykułem na ten temat.
Domowe sposoby na grypę – sprawdzone i skuteczne metody
Grypie najczęściej towarzyszy ból mięśni, gorączka, gorsze samopoczucie, a także silny katar oraz kaszel. Ten zestaw objawów może chwilowo skutecznie obrzydzić nam życie i sprawić, że odruchowo sięgniemy po gotowe leki i środki uśmierzające ból. Warto jednak wypróbować także domowe sposoby na grypę – może nie zamiast wizyty u lekarza i przyjmowania leków, ale jako środki wspomagające powrót do zdrowia.
Co zatem robić? Przede wszystkim odłóż wszystkie zadania wymagające wysiłku, w tym zaległą pracę. Przy grypie ważne jest, by wypocząć i wygrzać się w łóżku. Oprócz tego warto pić dużo płynów, w tym gorące herbatki z dodatkiem cytryny, miodu i imbiru. Taki napój nawodni organizm, a dodatkowo dostarczy mu witaminy C i innych cennych składników odżywczych. Imbir i miód mają też udowodnione działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Bardzo dobrze działa także przy grypie czosnek oraz sok z cebuli. Na kaszel sprawdzi się napar z tymianku. Napar z lipy podziała napotnie i pomoże obniżyć gorączkę. Na zatkany nos doskonałe są inhalacje z dodatkiem olejków eterycznych. Warto też często wietrzyć pomieszczenie, w którym przebywa chory (oczywiście tak, by go dodatkowo nie przeziębić). Na zdrowy sen przyda się ciepłe mleko z miodem i czosnkiem.
Domowe sposoby na grypę – wzmacnianie odporności
W czasie grypy bardzo ważne jest wspieranie układu odpornościowego, tak by szybko poradził sobie z infekcją. Na odporność doskonale działa witamina C (znajdziemy ją w warzywach i owocach oraz kiszonkach) oraz witamina D (jej dobrym źródłem jest tran i tłuste ryby morskie), cynk, selen i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta w czasie grypy powinna być pełnowartościowa i lekkostrawna. Często grypie towarzyszy brak apetytu – dobrym rozwiązaniem będzie podawanie przecieranych zupek i świeżo wyciskanych soków.
Doskonale na wzmocnienie odporności i poradzenie sobie z objawami grypy działają także sok z malin, z czarnej porzeczki, jeżyn i czarnego bzu. Można także pić sok z buraków – bogate źródło witamin i soli mineralnych.
Leki w czasie grypy – kiedy po nie sięgać?
Grypa to poważna choroba, a jej przebieg może być naprawdę ciężki. Jej przyczyną jest infekcja wirusowa, więc pamiętajmy, że antybiotyki nie pomogą nam w powrocie do zdrowia (chyba że pojawi się dodatkowo zakażenie bakteryjne). Lekarz zazwyczaj zaleci odpoczynek i ewentualnie leki przeciwgorączkowe, przeciwbólowe i przeciwwirusowe. Warto sięgnąć też po lek homeopatyczny dostępny bez recepty dedykowany na przeziębienia i stany grypowe. Jego składniki mobilizują układ odpornościowy i pobudzają go do walki z wirusami powodującymi grypę. Pozwoli to szybciej pozbyć się objawów grypy utrudniających codzienne funkcjonowanie.
Materiał zewnętrzny