Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Jakie produkty zamknąć w słoikach na zimę?

Spiżarnia pełna smaków lata to idealny sposób na przetrwanie zimowej szarugi. Zamknięcie w słoikach świeżych warzyw, owoców, aromatycznych sosów pozwoli urozmaicić domowy jadłospis w miesiącach, kiedy te produkty nie są dostępne albo po prostu nie smakują tak dobrze jak latem. Z jakich składników najlepiej przygotować przetwory domowej roboty jesienią? Mamy dla Was kilka pomysłów.

Jakie produkty zamknąć w słoikach na zimę?

Zima pełna kolorów, czyli warzywne przetwory

Najpopularniejsze warzywa, które od pokoleń w polskiej tradycji kulinarnej przechowywane są w formie przetworów to oczywiście ogórki. Małosolne, kiszone, korniszony z dodatkiem miodu i musztardy lub papryczek chilli – wariantów na marynowane ogórki jest mnóstwo. Będę doskonałym dopełnieniem obiadu oraz ciekawym dodatkiem do kanapek.  W roli zimowych przetworów świetnie sprawdzą się też papryka, cukinia czy grzybki . Dobrym pomysłem jest również zawekowanie sałatki wielowarzywnej na przykład dobrze znanej wersji po żydowsku, która będzie świetną przekąską oraz kolorowym uzupełnieniem posiłku podczas burych, deszczowych dni.

Słodycz zamknięta słoikach

Do zawekowania świetnie nadają się też owoce. Dżemy, powidła, musy,  frużeliny, sosy – będą świetnym dopełnieniem ciast i deserów. Przygotowanie galaretki z dodatkiem marynowanych owoców będzie świetnym sposobem na przywołanie smaków lata w zimowy wieczór. Zastanawiacie się, jakie owoce najlepiej nadadzą się na przetwory? Pasteryzacji można z powodzeniem poddawać m.in. śliwki, jabłka, maliny, truskawki czy wiśnie. Do słoików powinniśmy wybierać owoce jędrne i świeże. Przed przyrządzeniem powinniśmy je umyć i osuszyć. Możemy zdecydować się na przygotowanie musu lub marmolady, dżemu lub zawekować owoce w całości.

Warzywne S.O.S., czyli pomysł na sos

W słoikach można zamknąć również aromatyczne sosy, na bazie, których przygotujemy sycące zupy i aromatyczne pasty, czy sycące zapiekanki. Do tego celu najczęściej wykorzystywane są pomidory, które w lecie wyróżniają się wyjątkową głębią smaku. Najlepiej wybrać te o niskiej zawartości wody o mięsistej strukturze. Pamiętajmy, żeby do przygotowania przetworów wybrać pomidory nieuszkodzone i twarde, dzięki czemu przygotowane z nich sosy dłużej zachowają świeżość. Świetnym pomysłem jest również zawekowanie wariantu grzybowego, który przyda nam się nam nie tylko w okresie Bożego Narodzenia. Do tego celu można wykorzystać na przykład kurki lub inne lubiane przez nas dary lasu. W roli zimowego obiadu świetnie sprawdzi się ryż z dodatkiem domowego sosu słodko-kwaśnego, który możecie przygotować w słoikach. Kompozycję najlepiej przyrządzić na bazie papryki, pomidorów, kukurydzy, marchwi i ananasa. Całość powinniśmy doprawić octem, musztardą i odrobioną chilli, które podkreślą słodycz warzyw. Przydatny w zimowej spiżarni będzie też sycący sos cukiniowo-paprykowy. Ten interesujący dodatek o lekko kwaśnej nucie świetnie będzie komponowała się z makaronami, ryżem i mięsem, dzięki czemu urozmaici niejeden obiad.

Po więcej inspiracji na pyszne potrawy odsyłamy na Przepisy.pl.  

Materiał zewnętrzny