Wtorek, 1 grudnia 2020

imieniny: Natalii, Blanki, Eligiusza

RSS

Epidemia na Śląsku:

Przebudowa Urzędu Miasta w Rydułtowach dobiega końca

13.10.2020 13:17 | 2 komentarze | AgaKa, ska

Obiekt dostosowano do warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki użyteczności publicznej zgodnie z ustawą o ochronie przeciwpożarowej i ustawą o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami.

Przebudowa Urzędu Miasta w Rydułtowach dobiega końca
W przypadku nie dostosowania się do zaleceń budynek urzędu zostałby wyłączony z możliwości użytkowania
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

– Remont dotyczy całego urzędu, czyli rozbudowy i remontu starej części. Zakończyliśmy już rozbudowę obiektu, ale teraz budowlańcy przenieśli się do wykonania prac na drugim piętrze starej części urzędu. Aby było to możliwe, musieliśmy oddać do użytku nową część i przenieść do niej pracowników z drugiego piętra. Docelowo oni nie będą tam pracować, jednak przez okres od 6 do 8 tygodni musimy radzić sobie w ten sposób. Tyle ma jeszcze potrwać remont drugiego piętra – wyjaśnia Krzysztof Jędrośka, sekretarz miasta Rydułtowy.

Na drugim piętrze urzędu w planach jest obniżenie sufitów w celu stworzenia stropu ognioodpornego, poprowadzenie instalacji elektrycznych i komputerowych w niektórych miejscach i połączenie instalacyjne nowej części ze starą. – Po całkowitym zakończeniu działań remontowych planujemy też działania promocyjne, aby informować mieszkańców m.in. o możliwości skorzystania z windy w nowej części, drugiej klatki schodowej oraz rozmieszczeniu poszczególnych biur już w nowym układzie. Obecnie, aby odnaleźć odpowiednie biuro polecamy pytać na wejściu do urzędu, bo niektóre wydziały trzeba było rozrzucić w różnych miejscach – dodaje Krzysztof Jędrośka.

Do części dobudowanej prowadzą drzwi zewnętrzne, klatka schodowa, która stanowi wydzieloną strefę pożarową, korytarze z hydrantami wewnętrznymi, oznakowaniem dróg ewakuacyjnych, zastosowaniem drzwi o odpowiednich parametrach. Toalety zostały przystosowane do osób poruszających się na wózkach inwalidzkich, odtworzono również pomieszczenia utracone, te przerobione na korytarze, została zamontowana winda osobowa.