Lewiatan gazetka - źródło pomysłów na lekki obiad
Cieplejsze dni sprawiają, że większość osób nie myśli o ciepłym obiedzie, lecz o orzeźwiającym koktajlu. Ciężkie potrawy, które wymagają długiego przygotowywania, trzeba zostawić na jesień i zimę. Latem warto skorzystać z sezonowych produktów i szybko zamienić je w pyszny obiad. Z pomocą przychodzi sieć sklepów Lewiatan i gazetka, w której można znaleźć mnóstwo inspiracji.
Obiad na chłodno
Jedną z propozycji jest chłodnik z arbuza. Do jego przygotowania potrzebujemy 300 g miąższu, dwa zielone ogórki, jogurt naturalny, sok z limonki, kilka listków pietruszki, sól i pieprz oraz odrobinę miodu. Po pokrojeniu ogórka i arbuza (oraz wypestkowaniu) składniki należy zblendować i podawać na zimno np. z grzankami lub serem feta.
A może gazpacho? Brzmi obco, bo też i danie pochodzi z Hiszpanii. Jest to zupa z pomidorów, która nie wymaga gotowania. Do przygotowania potrawy potrzebny jest kilogram pomidorów, które trzeba sparzyć, wykroić i odrzucić gniazda nasienne. Zostawiamy miąższ i sok. Do tego dodajemy pokrojonego ogórka, kawałek papryki i cebuli oraz pół ząbka czosnku. Składniki należy zblendować, a na koniec doprawić m.in. chilli, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Zupa powinna odstać kilka godzin w lodówce.
Lato z makaronem
Jego główną zaletą jest krótki czas gotowania oraz uniwersalność, jeżeli chodzi o dodatki. Latem możemy postawić np. na świderki, świeży szpinak oraz pomidory. Jest to obiad, którego przygotowanie trwa ok. 20 minut. Na dwie porcje potrzebnych jest 200 g makaronu, ok. 150 g szpinaku oraz trzy pomidory. Kiedy makaron będzie się gotował, na rozgrzanej patelni należy podsmażyć cebulkę, dodać do niej liście szpinaku, rozdrobniony ząbek czosnku oraz sparzone i pokrojone pomidory. Tak przygotowany sos można doprawić solą, pieprzem oraz bazylią i połączyć z makaronem.
Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką to kolejna propozycja lekkiego dania. Do przygotowania dania dla dwóch osób trzeba zakupić: 200 g fileta, 200 g makaronu, 1 cukinię oraz 1 małą paprykę. Zaczynamy od podsmażenia kurczaka na oliwie i ugotowania tagliatelle. Mięso odstawiamy, a na patelni podsmażamy pokrojone warzywa. Dodajemy do nich sól, pieprz, czosnek oraz paprykę ostrą i słodką. Możemy też dolać kilka łyżek wody. Warzywa będą gotowe w 15 minut. Na końcu mieszamy wszystkie składniki i zagęszczamy jogurtem (po ostudzeniu dania).
Aby być na bieżąco z promocjami na sezonowe warzywa i owoce, z których można przyrządzić szybki i wyśmienity obiad, warto śledzić ofertę sklepu Lewiatan. Gazetka tej sieci - gazetka-lewiatan.pl - to kopalnia kulinarnych pomysłów na każdą porę roku.
Materiał zewnętrzny