środa, 3 marca 2021

imieniny: Maryny, Kunegundy, Pakosława

RSS

W SP1 będą gotować najlepsi dla najlepszych. Akcja dla szpitala zakaźnego

18.05.2020 00:22 | 1 komentarz | ma.w

Wykwintne dania autorstwa słynnych kucharzy przygotuje szkolna kuchnia SP1 z Ostroga. Trafią do pracowników szpitala zakaźnego w Raciborzu. To kolejna akcja „jedynki” z myślą o medykach.

W SP1 będą gotować najlepsi dla najlepszych. Akcja dla szpitala zakaźnego
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Regionalny szef kuchni oraz kucharze z całej Polski: Paweł Kaczmarek, Robert Kopacz, Michał Góra, Łukasz Gamoń, Marcin Klich ugotują obiad dla lekarzy i pielęgniarek ze szpitala zakaźnego w Raciborzu.

Akcja, którą koordynuje Danuta Michalczuk kierownik gospodarczy w SP nr 1, odbędzie się w środę 20 maja w kuchni Szkoły Podstawowej nr 1.

Miejscowe kucharki ugotowały wcześniej posiłki dla raciborskiej służby zdrowia. Do medyków trafiło 2,5 tys. pierogów.

Co tym razem ucieszy podniebienia kadry medycznej z Gamowskiej?

Będą to dwie esencjonalne zupy - rybna oraz z pieczonych ogonów wołowych. Na drugie danie serwowane będzie kaszotto z sezonowymi warzywami, a na deser - kruszonka z owocami, m.in. z truskawkami. – W przygotowanych daniach znajdą się składniki kuchni immunologicznej, wspierające odporność. Wiemy, że w tym okresie ważne jest dla medyków, żeby czuli się bezpiecznie – podaje Paweł Kaczmarek regionalny szef kuchni firmy Unilever, która włączyła się w akcję.

Produkty zastosowane do posiłków będą miały właściwości wirusobójcze. Współpracująca ze szkołą z Ostroga firma „Hybryda” z Nędzy zaprosiła do współpracy mikrobiologa - Jarosława Wilka z Krakowa, który reprezentuje przedsiębiorstwo zajmujące się od 20 lat tematyką higieny.

Gotowanie dla raciborskich medyków ruszy 20 maja o godzinie 9.00. W jej rozpoczęciu wezmą udział prezydent Raciborza Dariusz Polowy oraz starosta raciborski Grzegorz Swoboda, jako honorowi patroni przedsięwzięcia. Gotowanie odbędzie się w miejskiej szkole, a obiady trafią do powiatowego szpitala.

Na zdjęciu:

Szefowa kuchni SP1 Lidia Maciaszek, kierownik gospodarczy SP1 Danuta Michalczuk, Paweł Kaczmarek kucharz regionalny Unilever, Piotr Leśnik Unilever, Jarosław Wilk mgr biologi higieny i epidemiologii, Wojciech Czopowik firma Hybryda, Jan Góralczyk firma Hybryda, Krzysztof Szydłowski Starostwo Powiatowe Racibórz kierownik Referatu Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego

Oficjalny plakat wydarzenia do pobrania