Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Gospodynie zdradzają przepisy na pyszną Wielkanoc

Choć każda gospodyni ma swoje sprawdzone przepisy, to czasem warto spróbować czegoś nowego. Z myślą o Czytelnikach Nowin poprosiliśmy reprezentantki kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń zrzeszających aktywne kobiety, o podanie receptur na wyjątkowe wielkanocne przysmaki. Przepisy zdradziły nam panie z Cyprzanowa, Kornowaca, Turza, Gamowa i Tworkowa. Zachęcamy do przygotowania potraw na świąteczne stoły i życzymy smacznego!

Gospodynie zdradzają przepisy na pyszną Wielkanoc

KGW Kornowac poleca szpazję cytrynową

Składniki: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżeczki żelatyny sok z 1 cytryny.

Przygotowanie: jajka i cytrynę sparzyć wrzątkiem na sicie. Do szklanki wsypać żelatynę i zalać zimną wodą, aż napęcznieje, po czym dolać wrzątek i rozmieszać, aż żelatyna się rozpuści. Oddzielić białka od żółtek. Ubić mikserem. Do ubitych żółtek wlać sok z cytryny, a białka ubić z cukrem. Pianę z białek dodać do żółtek, miksując wlać letnią żelatynę. Szpajzę wlać do miski i włożyć na parę godzin do lodówki, aż stężeje. Można udekorować bitą śmietaną i ozdobić startą gorzką czekoladą.


Grupa Senior Fit z Cyprzanowa proponuje gniazdka bezowe

Składniki: 4 białka, szczypta soli, 240 g drobnego cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać około 10 minut. Piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Na koniec dolać sok z cytryny i dodać skrobi. Całość króciutko zmiksować. Piekarnik z termoobiegiem należy rozgrzać do 90 stopni Celsjusza. Na papierze do pieczenia, po uprzednim umieszczeniu go na blasze, wyciskamy z rękawa cukierniczego kółka o średnicy 7 cm, czyli gniazdka bezowe. Następnie blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 2 godziny. Po wystudzeniu ubijamy 30-procentową śmietanę z cukrem waniliowym i za pomocą szprycy cukierniczej nakładamy ją na bezowe gniazdka. Przyozdabiamy cukrowymi jajeczkami, można posypać zmielonymi pistacjami – dekoracja według uznania.

Stowarzyszenie „Turzanki” zachęca do upieczenia wielkanocnego tortu cytrynowego

Składniki: Na biszkopt: 6 jajek oddzielnie żółtka i białka, 3/4 szklanki + 1 łyżka cukru pudru, 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej, 1/3 szklaki mąki ziemniaczanej

Na masę cytrynową: miąższ z 2 cytryn, skóra z 1 cytryny, sok z 2 cytryn, 125 g cukru pudru, 2 i 1/2 płaskich łyżek skrobi ziemniaczanej

Na poncz: sok z 2 cytryn, 3 czubate łyżki cukru, pól szklanki gorącej wody, 100 ml wódki cytrynowej (lub zwykłej)

Dodatkowo: 750 ml – lub więcej śmietany 36%, 100 g cukru waniliowego ewentualnie (zagęstnik do śmietany), plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem, boki pozostawić suche. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder. Nadal, ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki połączyć, przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł, jeśli tak wyjąć go z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm. Ostudzić w piekarniku, odstawić na wierzchu by stał się lekko czerstwy.

Masa cytrynowa: przygotować kisiel. Wlać do rondla sok z cytryny, dodać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzać. Mąką ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Dodać do rondla. Gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając (ma powstać gładki kisiel bez posmaku mąki, w razie konieczności dolać wodę i dalej mieszać podgrzewając). Do masy wrzucić drobno pokrojony miąższ dwóch cytryn (bez białych błon) i delikatnie, drewnianą łyżką wymieszać. Dobrze ostudzić.

Następnego dnia. Przygotować poncz rozpuszczając cukier we wrzącej wodzie. Dodać sok z cytryny, wódkę i ewentualnie wodę (jeśli lubimy mokre torty). Poncz ostudzić, powinno go być minimum 300 ml.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy (ewentualnie z zagęstnikiem).

Pierwszy blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Połowę masy cytrynowej rozłożyć na nasączonym biszkopcie, rozsmarować – ułożyć warstwę śmietany – docisnąć drugim krążkiem, powtarzając czynność z masą i śmietaną. Ostatni krążek nasączyć ponczem posmarować śmietaną (boki również). Środek tortu wyrównać. Z pozostałej bitej śmietany ozdobić tort.

Tort przechowywać w chłodnym miejscu.


KGW Gamów przedstawia babkę wielkanocną

Składniki: 200 g margaryny palma, 250 g cukru, 5 jajek, 100 gr orzechów mielonych, 75 g maki, 75 g maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: piec 45 minut, ostygniętą babkę polać polewą czekoladową.


KGW Tworków rekomenduje zielone ciasto

Składniki: Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 450 g świeżego, 2/3 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem mascarpone: 250 g serka mascarpone (zimne), 200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej), 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka wanilii, 1 opakowanie śmietan–fix (opcjonalnie do usztywnienia kremu).

Dekoracja: granat, borówka, liście mięty.

Przygotowanie: Ciasto: szpinak mrożony rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo), zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie wyłożyć na sitko, odcisnąć, zblendować. Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i krótko zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm – dno wyłożone papierem i piec przez ok. 40 – 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Krem masc​arpone: do misy miksera włożyć ser mascarpone i śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietan – fix.

Przełożenie: Ciasto przekroić na 2 części. Dolną położyć na paterze lub na talerzu. Wyłożyć krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej „kopułki” ciasta nie wykorzystamy. Udekorować granatem lub borówką i listkami mięty.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~niejestemrobotem (78.43. * .49) 10.04.2020 10:48

Szpajza czyli spyża, co nie?