Czwartek, 14 listopada 2019

imieniny: Rogera, Serafina, Agaty

RSS

Szkoła z Jastrzębia najlepsza w konkursie dla młodych gastronomów

08.11.2019 11:31 | 0 komentarzy | AgaKa

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. odbyła się dziewiąta edycja Śląskiej Jesieni Kulinarnej - konkursu dla młodych gastronomów zainicjowanego przez najsłynniejszego śląskiego szefa Remigiusz Rączkę.

Szkoła z Jastrzębia najlepsza w konkursie dla młodych gastronomów
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W tym roku dziewięcioosobowe jury z sześciu krajów podjęło niemal jednogłośną decyzję. Tegoroczną Śląską Jesień Kulinarną wygrała drużyna Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju.

Temat tegorocznej edycji konkursu – „Wpływ innych narodów na kuchnię śląską” – był bardzo trudny, co przyznało nawet samo jury, na czele którego stał mistrz świata w carvingu Mirosław Bobrowski. To efekt wizyty delegacji z aż 5 szkół gastronomicznych z Turcji, Włoch, Francji, Słoweni i Rumuni, z którymi wodzisławski Ekonomik realizuje wspólny projekt w ramach inicjatywy Erasmus+ pt. „Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion”. Reprezentanci delegacji – mimo że ich szkoły nie brały udziału w konkursie – zasiedli w jury i wspólnie z profesjonalnymi szefami podjęli decyzję.

Najlepiej z wyzwaniem konkursowym poradzili sobie Konrad Rusin i Piotr Hadalski z Zespołu Szkół nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju, którzy przygotowali danie zatytułowane „Rolada śląska”. Drugie i trzecie miejsce przypadło w udziale reprezentantom Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu. Natalia Żółneczko i Krystiana Kupiec (II miejsce) przygotowały polędwicę wieprzową z cappuccino borowikowym, palonym masłem, kurkami i chrzanowym spaghetti. Natomiast Mateusz Twardoch i Wojciech Konefał (III miejsce) zaserwowali filet z kaczki na puree dyniowym z karmelizowanymi figami, konfiturą z żurawiny i pianą z czosnku.