Najzdrowsze kuchnie świata!
Próbowanie coraz to nowych potraw to nie tylko modny trend, ale także doskonały sposób na poznanie tradycji oraz kultury kraju, z którego pochodzi danie. Zagłębiając się bardziej w kuchnie świata, poza odkrywaniem nowych, wybornych smaków dowiemy się także o ich właściwościach zdrowotnych. Wiadomo, że kuchnie azjatyckie, w szczególności japońska, przykładają dużą wagę, aby ich potrawy nie tylko były pyszne, ale także wpływały pozytywnie na zdrowie a co za tym idzie wydłużały życie. Nie bez powodu Japończycy to jeden z najbardziej długowiecznych narodów. A jakie jeszcze rodzaje kuchni pozwolą nam żyć dłużej i to w lepszej kondycji?
Jeżeli chodzi o Europe to pod względem zdrowotności przoduje kuchnia śródziemnomorska. Zapytamy jak to możliwe, skoro włosi jedzą ciągle pizze i makaron, Hiszpanie paelę a grecy są fetę? Otóż to są to tylko stereotypy, które z rzeczywistością mają niewiele wspólnego. Wspomniane potrawy są spożywane w tych krajach, ale od czasu do czasu a prawdziwy sekret tej diety tkwi w sezonowości produktów. Podstawą diety śródziemnomorskiej są warzywa. Głównie są to pomidory, które są bogate w witaminy i minerały. Dodaje się je absolutnie do wszystkiego: sałatek, sosów, przecierów, pieczeni, potraw duszonych oraz je się suszone. Kolejną gwiazdą tej diety jest papryka. Posiada ona najwięcej witaminy C ze wszystkich warzyw nawet 3 krotnie wygrywa z cytryną. Jest także świeżym źródłem przeciwutleniaczy – karotenów, które chronią nas przed różnymi rodzajami nowotworów. Często występujący w tej diecie a u nas mało znany fenkuł, czyli koper włoski zawiera dużą ilość sodu, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega zawałom. Pora na zioła, których w diecie śródziemnomorskiej używa się w dużej ilości. Zapewniają one lepsze trawienie i wspomagają metabolizm w szczególności po jedzeniu smażonych i grillowanych mięs czy też ryb. Właśnie mięsa i ryby je się w kuchni śródziemnomorskiej z umiarem. Jeżeli chodzi o mięso to głównie wołowinę i baraninę, w mniejszej ilości wieprzowinę. Ryby z kolei kupuje się na targu świeże a nie mrożone z supermarketu. Warto jeszcze wspomnieć o dwóch składnikach tej diety: oliwie i czerwonym winie, które stosowane codziennie wspomogą nasz układ odpornościowy oraz spowolnią procesy starzenia.
Samuraj w kuchni
Widzieliście kiedyś otyłego Japończyka? Jeżeli istnieją to takie przypadki zdarzają się naprawdę rzadko. Japończycy również mało chorują, oraz starzeją się wolniej. A to za sprawą ich ultra zdrowej diety. Często określanej, jako wzorowa. Tradycyjny japoński posiłek jest mały, niskokaloryczny, ale za to bardzo urozmaicony. Składa się z miniaturowych potraw, co powoduje dostarczanie wszelkich składników odżywczych w idealnych dla człowieka proporcjach. Produkty bazowe to ryby i owoce morza, które jada się pod wieloma postaciami. Te pierwsze serwowane są na surowo, duszone oraz smażone. Ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 zapewniających lepsze ukrwienie mózgu, owoce morza jak krewetki, ośmiornice, małże są z kolei niskokaloryczne i bogate w wapń i fosfor, czym wzmacniają nasze kości. Warto wspomnieć jeszcze o ryżu, który pojawia się prawie w każdej potrawie. Jest on bogaty w skrobię – cenne źródło energii i błonnika, który nie wchłania się w organizmie, nie dostarcza kalorii, a za to daje uczucie sytości.
Francja elegancja
Tytuł nagłówka tyczy się również kuchni, gdyż należy ona do najbardziej wysublimowanych i najładniej serwowanych kuchni świata. A przy tym jest również zdrowa. Może ona poszczycić się naprawdę dużo różnorodnością, gdyż każdy region Francji charakteryzuje się innymi, wyjątkowymi przysmakami. Opiera się głównie na warzywach, rybach i owocach morza. Potrawy oraz produkty, z których się składają to tylko połowa sukcesu diety francuzów, gdyż drugie pół to styl życia lub inaczej mówiąc – podejście do jedzenia. Każdy dzień bez wyjątku zaczynają od śniadania, przez cały dzień piją wodę oraz jedzą dużo zieleniny. Poza tym każdy posiłek spożywają naprawdę wolno w dodatku jedzą je regularnie. Dzięki czemu nigdy nie dopada ich wilczy głód, który prowadzi do napychania się na zapas. Francja to kraj wina, które w umiarkowanej ilości pite jest do prawie wszystkich posiłków. A już wiadomo, jaki ma ono zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Na Dolnym Śląsku możesz zamówić potrawy z powyższych kuchni poprzez stronę PizzaPortal.pl.
Materiał zewnętrzny