Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Kuchnię mam w genach

Rozmowa z Dawidem Pietraszem, nowym szefem kuchni restauracji Brax’ton w Raciborzu, który po 12 latach, z doświadczeniami zdobytymi w wielu renomowanych restauracjach, powrócił do Raciborza.

Kuchnię mam w genach

– Dlaczego zostałeś kucharzem?

– To chyba rodzinne. Prababcia, babcia były kucharkami. Mama też świetnie gotowała. Obcowałem w domu z wieloma wyśmienitymi produktami, więc już w wieku 13 lat wiedziałem, że pójdę tą drogą. Muszę również dodać, że mój brat Łukasz również jest świetnym kucharzem.

– Kiedy zaczęła się twoja kariera kulinarna i jak przebiegała?

– Swoją przygodę z kuchnią zacząłem 25 lat temu, czyli już w wieku 15 lat, w Szkole Gastronomicznej w Katowicach. Pracowałem już wtedy w restauracji Celt w Katowicach. Kolejne 12 lat to restauracja Chopin w Katowicach, w której zostałem szefem kuchni. To właśnie tam zobaczyłem, jak podawać wyrafinowane dania oraz poznałem oryginalną kuchnię hiszpańską. Moja ścieżka zawodowa zaczęła rozwijać się dynamicznie w 2006 roku, kiedy to zostałem szefem kuchni restauracji „Szafranowy Dwór” i Hotelu Szafran **** w Czeladzi. Tworzenie kart menu, organizacja przyjęć oraz bankietów na 900 osób, śniadania, room-service, menu sezonowane, live-cooking, odsłoniły przede mną nowe horyzonty. Kolejno szefem kuchni zostałem w Zabrzańskim Gościńcu, gdzie miałem okazję gotować dla wielu specjalnych gości z dziedziny polityki, aktorów, ludzi sportu, wybitnych lekarzy i profesorów. W latach 2005 – 2006 miałem przyjemność pracować właśnie w Restauracji Brax’ton. Byłem tu szefem kuchni. Prowadziłem nawet gotowanie na antenie „Lata z Jedynką”. Choć z przyczyn osobistych musiałem wyjechać z Raciborza to bardzo miło wspominam ten czas.

– Jakie cechy osobowości powinien mieć idealny kucharz i szef kuchni?

– Skromność, szacunek do zawodu, kreatywność. Poważanie dla współpracowników no i ciągła edukacja zawodowa.

– Co przynosi ci największą satysfakcję w prowadzeniu kuchni restauracji?

– Zdecydowanie jest to zadowolenie gości oraz pełna sala. One są największym podziękowaniem dla szefa kuchni.

– W gastronomii, jak w każdej branży, panują okresowe mody. Z jakimi trendami mamy teraz do czynienia?

– Świadomość gości w dziedzinie kuchni znacznie wzrosła dzięki wielu kulinarnym magazynom oraz programom telewizyjnym. Dzisiaj liczy się dobry i wyselekcjonowany towar. Kuchnia serwująca produkty regionalne, kuchnia idąca w kierunku slow food.

– A jakim smakom jesteś najbardziej wierny?

– Uwielbiam kosztować wszelkie produkty. Każdy zakątek świata ma swoje dania, więc lubię przenosić poznane smaki do swojej kuchni.

– Gdzie znajduje się, twoim zdaniem, najwspanialsza kuchnia świata?

– Wyspa Jersey, połączenie kuchni francuskiej z angielską, dostęp do świeżych lokalnych produktów. Często mam okazję tam bywać, bo mój brat Łukasz jest szefem kuchni w Greenhills Country Hotel****.

– Jakie masz plany w związku z restauracją Braxton? Co nowego zaproponujesz klientom? Na co stawiasz?

– Zmieniam kartę, wprowadzam nowe menu oparte o sezonowe, lokalne produkty. Swoimi śląskimi daniami, których nie zabraknie, chciałbym uzyskać certyfikat na kulinarnym szlaku „Śląskie smaki”. Serwowane będą swojskie chleby i masło własnego wyrobu. W przyszłości będą u nas wytwarzane swojskie produkty wędzarnicze. Pojawią się wkładki dań z różnych zakątków Polski i Europy. Kolejnym pomysłem są pięcioczęściowe mini-dania, do których będą dobrane odpowiednie wina. Zmienia się nie tylko kuchnia restauracji Brax’ton w podziemiach raciborskiego rynku, ale również Bakszysz, gdzie wprowadzamy nowe receptury, nowe smaki, nowe odsłony dotychczasowych dań. Myślę, że nasza kuchnia będzie wciąż zaskakiwać i pobudzać kubki smakowe zarówno mieszkańców Raciborza, jak i gości przyjezdnych.

Rozmawiał: Grzegorz Sumik

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].