Dzień Otwartych Dni w Cukrowni Polska Cerekiew za nami
Cukier każdy widział i zna jego smak. Jednak w trakcie Dnia Otwartego w pobliskiej Cukrowni Cerekiew można było poznać proces jego produkcji.
Dzień Otwarty miał miejsce 10. listopada br. Zainteresowanie już w pierwszych dniach zapisów było tak duże, że zorganizowano jeszcze dodatkową godzinę zwiedzania, której początkowo nie było w planie. Wśród gości w większości znalazły się rodziny z dziećmi, dla których przygotowane były różne atrakcje w postaci pytań konkursowych z nagrodami, upominkami czy laboratorium z ciekawymi eksperymentami i pokazami naukowymi. Dzieci mogły przygotować też cukierki własnej produkcji.
Odwiedzający wyposażeni w kaski oraz kamizelki odblaskowe mieli okazję zapoznania się z procesem od zwożenia buraków cukrowych na plac po gotowy produkt. Zwiedzanie rozpoczęto od krótkiej historii Cukrowni Cerekiew i informacji o pracy zakładu od środka.
Uczestników przywitał dyrektor Cukrowni Cerekiew Tomasz Kostrzewa, a o produkcji oraz najciekawszych momentach technologicznych opowiadał Maciej Bartnik – mistrz wydziału produkcji. Goście wyjechali z cukrowni z nową wiedzą oraz słodkimi minkami i upominkami.