Słodkie sto lat dla Niepodległej. Tylko spójrzcie na te torty...
W poniedziałek korytarz Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim kusił słodyczą, przyciągał wzrok biało-czerwonymi barwami i kulinarnie przypominał o niedzielnym święcie, czyli 100-leciu odzyskania przez Polskę niepodległości.
Szkolny konkurs „Tort dla Niepodległej” zachęcił 39 uczestników pracujących indywidualnie lub w tandemach do zaprezentowania cukierniczych precjozów - tortów nawiązujących barwami, tradycyjnymi smakami bądź dekoracją do świetności ostatnich stu lat Polski.
Prace uczniów ocenili znakomici cukiernicy: Krzysztof Kuźnik i Jerzy Waltar, Elżbieta Kaczmarek-Wija oraz pomysłodawczynie i organizatorki konkursu Judyta Lamża i Alina Awdziejczyk. Nagrody ufundowała rada rodziców i Fundacja Szkolna Ekonomik.
Wśród kreatorów cudownych i smacznych tortów upamiętniających Niepodległą pierwsze miejsce zajęła Karolina Waler z kl. III TG, drugie miejsce zdobyły uczennice Wiktoria Szymiczek i Oliwia Ficke z klasy II TG, z kolei na trzecim miejscu uplasował się uczeń I klasy BS Kacper Czaja.
Jury niejednokrotnie podkreślało bardzo wysoki poziom konkursu, ogromną staranność i pracę włożoną w przygotowanie tych słodkich delicji. Nie bez znaczenia był również smak – za jego kreację wyróżnieni zostali uczniowie klasy III TG: Łukasz Skowron i Patrycja Mandera. A jak degustatorzy podkreślali, smaki były rozmaite: tradycyjny i wyraźny kajmak rywalizował z dostojnym migdałem, malina i truskawka przypominały o narodowych barwach.
Warto wspomnieć, że torty to nie jedyny pomysł na słodkie urodziny. Smaczną pamiątkę przygotowała również klasa II TG pod opieką Krzysztofa Zielonki, która 9 listopada pod hasłem "100 deserów na 100 lat!" częstowała nauczycieli i uczniów dwukolorowymi galaretkami.
- To znak czasów, że potrafimy również w ten sposób świętować wydarzenia, które stanowią o naszej tożsamości, wartości i wyjątkowości. Uczniowie włożyli w to całe swoje serce, talent i umiejętności - podkreśla Aleksandra Bienias z wodzisławskiego Ekonomika.