Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Na stole królował sum afrykański

Srebro i brąz dla wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym w Czechach. Uczniowie Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz przygotowali doskonałe danie z suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i tajemniczego składnika.

Na stole królował sum afrykański

Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny Olima Cup 2018, który odbył się 5 października w Ołomuńcu w Czechach, zakończył się sukcesem dla Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji, Węgier, Serbii i Polski.

W tym roku szkołę z powodzeniem reprezentowali uczniowie klasy III kształcący się w zawodzie "technik usług gastronomicznych": Łukasz Skowron oraz Karolina Bogocz. Łukasz zdobył srebrny, a Karolina brązowy medal. Do konkursu przygotował ich nauczyciel przedmiotów gastronomicznych - Krzysztof Zielonka.

Tegoroczne zadanie konkursowe polegało na samodzielnym przygotowaniu w ciągu 60 minut dania głównego wraz z jego dekoracją. Uczestnicy zmagań musieli stworzyć danie z suma afrykańskiego oraz masła klarowanego, śmietany i jednego nieznanego składnika, losowanego na 30 minut przed finałowym startem. Dodatkową trudnością okazała się zmiana w regulaminie konkursu – uczestnicy otrzymali całego dużego suma i samodzielnie musieli przeprowadzić obróbkę dzielenia ryby i jej filetowania przed publicznością i jury.

Srebrny medalista Łukasz wylosował kalafior, a podał jury danie zatytułowane "Sum/boczek/czosnek/puree ziemniaczane/burak/dynia/sos piernikowo-śliwkowy/groszek". Dodatkowo za rewelacyjną pracę z nożem przy filetowaniu ryby otrzymał maksymalną ilość punktów.

Karolina zainspirowała szefów kuchni jesienną paletą barw i smaków w daniu "Sum/spaghetti warzywne/fondant ziemniaczany/beurre blanc/kapary/dynia", losując z kosza surowców dynię masłową.

Przy okazji konkursu młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii "Olima 2018" w międzynarodowym centrum targowym Flora w Ołomuńcu.

- Warto zaznaczyć, że to kolejny wielki sukces naszych młodych kucharzy na tym konkursie. W ubiegłym roku Łukasz zdobył brązowy medal, a w 2014 roku nasz Ekonomik zdobył złoty medal w kategorii "Mistrz i uczeń gotują razem", gdzie do zmagań konkursowych stanęli nauczyciel Krzysztof Zielonka i uczennica Iwona Kopiec, pokonując wszystkie zespoły szefów kuchni i uczniów - podkreśla Aleksandra Bienias z wodzisławskiego Ekonomika.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Gołkowiczan (89.25. * .120) 11.10.2018 16:41

Brawo Łukasz !!!