Kuchnia azjatycka kluczem do długowieczności
Od lat statystyki pokazują, iż narodowością zdecydowanie najdłużej żyjącą współcześnie na świecie są Japończycy. Ogólnie rzecz biorąc, społeczność azjatycka uznawana jest za najzdrowiej egzystującą, a w dużym stopniu ma to miejsce za sprawą pieczołowicie kompletowanego jadłospisu pozwalającego na utrzymanie świetnej kondycji, znakomitej formy i niezawodnej odporności, niezależnie od wieku, płci, czy prowadzonego lifestyle’u. Co takiego stanowi zatem sekret azjatyckiej witalności? Sprawdź poniżej!
Mix warzyw i owoców
W każdym zakątku Azji ogromną wagę przykłada się do regularnego spożywania pełnych witamin i cennych minerałów warzyw i owoców. Stanowią one tym samym niezbędny ingredient praktycznie każdego posiłku w ciągu dnia oraz królują na talerzach, wyróżniając niebywałe smaki najpowszechniejszych potraw. Ponadto, nie zapominajmy, iż przyrządzane na parze, albo ewentualnie smażone w popularnym w Chinach, Japonii, czy Tajlandii woku, nie obfitują w kalorie. Jest w nich sporo enzymów oraz wartości odżywczych. Oczywiście ciężko jest, by w Europie, czy Ameryce móc zajadać się wysokiej jakości produktami z kategorii owoce i warzywa rodem z Azji. Nie oznacza to natomiast, iż takich rarytasów nie mamy szans pokosztować – wystarczy zaopatrzyć się w azjatyckie owoce w puszkach, które są tak samo smakowite oraz zdrowe, co te świeże. Jeśli w Twoim osiedlowym supermarkecie nie masz zbyt dużego wyboru podobnych artykułów żywnościowych, nic straconego – zaopatruj się w sieci. Przykładem dobrze wyposażonego serwisu prowadzącego dystrybucję online jest chociażby Harmonia Smaków.
Morskie algi
Dla przeciętnego Kowalskiego raczej tego rodzaju produkt brzmi odpychająco niż zachęcająco, ale gdy przejdziemy do szczegółów dotyczących właściwości alg morskich, z pewnością przekona się do nich wielu początkowo niechętnych. Dlaczego? Powodem jest ogrom zawartego w nich błonnika, żelaza, magnezu oraz jodu. Tym samym, regularnie dodawane do rozmaitych dań, powiedzmy na wzór naszej „włoszczyzny” pakowanej notorycznie do sosów i zup, dostarczają organizmowi wszystkiego, co niezbędne, a przy tym nie tuczą, a wręcz odchudzają, regulując prawidłową przemianę materii.
Soja
Produkty sojowe to kolejny punkt na liście artykułów azjatyckich, którymi warto uzupełnić codzienną dietę. Może to być pasta miso, tempeh, czy tofu, które dostępne są w sklepach stacjonarnych, ale też ich bardzo duży wybór występuje w serwisach online, o których wspomnieliśmy już wcześniej, w tym w Harmonii Smaków, gdzie można przebierać w rozmaitościach z kategorii wyroby sojowe. Pełne witamin, zwłaszcza z grupy B, bogate w wapń i obfitujące w tak zwane fitoestrogeny chronią przed rozwojem nowotworów oraz zmniejszają dyskomfort odczuwany przez kobiety w okresie menopauzy.
Materiał zewnętrzny