Mamy Wiosnę – czas przygotować rozsadę
Pierwsze dni wiosny to najlepszy okres na rozpoczęcie przygotowania rozsady warzyw w uprawie amatorskiej. Powoli tez możemy myśleć o wysiewie nasion wprost do gruntu. W poniższym opracowaniu przedstawimy Państwu zalety i wady obu rozwiązań.
Uprawa z siewu jest prostsza i tańsza niż uprawa z rozsady. O jej wyborze może decydować również fakt, że nie wszystkie warzywa dobrze znoszą przesadzanie. Uprawa z rozsady daje jednak wiele korzyści, m.in.: pozwala na uzyskanie wcześniejszych plonów niż uprawa z siewu (np. bób, sałata, kapusta), umożliwia uprawę niektórych warzyw w rejonach o krótkim okresie wegetacyjnym (np. pomidor, ogórek, dynia, cebula), pozwala na uzyskanie większych i lepszych jakościowo plonów w porównaniu z uprawą z siewu (np. por).
Warzywa kapustne
Prawie wyłącznie uprawia się je z rozsady. Kapusta głowiasta biała przeznaczona na zbiór późniejszy może być teoretycznie uprawiana z siewu bezpośredniego, jednak nie zawsze uprawa taka przynosi oczekiwany efekt. W początkowym okresie rośnie ona bardzo powoli, jest wrażliwa na zachwaszczenie, a także na żerowanie niektórych szkodników, zwłaszcza pchełek. Konieczne jest więc systematyczne odchwaszczanie i chemiczne zwalczanie szkodników. W rejonach o chłodniejszej wiośnie na skutek nadmiernego przechłodzenia roślin może dojść do ich jarowizacji. Do uprawy tą metodą wymagany jest materiał siewny najwyższej jakości, o zdolności kiełkowania ponad 90%. Uprawa kapusty później z siewu ma też swoje plusy. Rośliny są bardziej odporne na susze, dają wyższy plon główek w porównaniu z uprawianymi z rozsady, jednak głowy są gorzej wyrównane pod względem wielkości. Wczesne odmiany warzyw kapustnych uprawiamy wyłącznie z rozsady.
Pomidory
Uprawiamy je przeważnie z rozsady, jednak w rejonach klimatycznych o najwyższych temperaturach i o długim okresie bezmroźnym możliwa jest ich uprawa z siewu bezpośredniego, eliminująca koszt produkcji lub kupna rozsady. Najlepsze efekty uzyskuje się przy wysiewie najwcześniejszych odmian samokończących (karłowych). Nasiona wysiewamy w bardzo dobrze przygotowaną glebę gniazdowo po 5-6 sztuk co 25 cm w rzędzie lub pojedynczo co 5-6 cm. Wschody, w sprzyjających warunkach pojawiają się po 2 tygodniach, w warunkach niekorzystnych przedłużają się do miesiąca. Zasiewy dobrze jest zatem przykryć agrowłókniną lub folią perforowaną, do czasu kiedy siewki wytworzą 1-2 liście właściwe.
Cebula
Jest to warzywo, które możemy uprawiać na trzy sposoby. Przeznaczona do przechowywania zimą powinna być uprawiana z siewu bezpośredniego- taka najlepiej się przechowuje. Jednak ze względu na długi okres wegetacji i konieczność wczesnego siewu nasion nie wszędzie jest to możliwe. W rejonach o krótkim okresie wegetacyjnym oraz na glebach wolno obsychających wiosną, cebulę uprawiamy z dymki lub z rozsady. Uprawa z rozsady pozwala dodatkowo na uzyskanie większych i bardziej wyrównanych cebul, oraz wcześniejszego i wyższego plonu. Jest to jednak najbardziej pracochłonny i kosztowny sposób uprawy tego warzywa.
Por
Ze względu na długi okres wegetacji, prawie zawsze uprawiany jest on z rozsady. Możliwa jest jednak jego uprawa z siewu bezpośredniego nasion na miejsce stałe. Uprawa taka jest prostsza i tańsza, jednak nie możemy jej prowadzić na glebach ciężkich, o dużej skłonności do zaskorupiania. Przy zbyt gęstym wysiewie nasion zmuszeni będziemy także do przerzedzenia wschodów. Pamiętajmy jednak, że por uprawiany z rozsady daje lepsze plony.
Największy wybór NASION WARZYW znajdziecie Państwo w Sklepie Ogrodniczym Świat Kwiatów.
Serdecznie zapraszamy.
Tekst sponsorowany