Kilka porad jak chronić warzywa przed chorobami
Każdy plantator zadaje sobie to pytanie: jak chronić warzywa przed chorobami? Trudno jest udzielić na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Są jednak czynniki wpływające na rozwój chorób w uprawach warzyw, o których należy pamiętać i w miarę możliwości wystrzegać się ich. Dodatkowo warto wspomagać swoje uprawy wyspecjalizowanymi środkami ochrony roślin, chroniącymi warzywa przed zachorowaniem lub zwalczającymi objawy rozwijającej się już choroby.
Jak chronić warzywa przed chorobami, czyli na co plantator ma wpływ
Przyczyny pojawiania się chorób można w zasadzie podzielić na dwie kategorie: na te, które są niezależne od plantatora oraz na te, na które ma wpływ. Do pierwszych należą przede wszystkim warunki pogodowe. Wiatry przenoszą bowiem zarodniki chorobowe, które z kolei znacznie szybciej rozwijają się przy podwyższonej wilgotności, czyli zazwyczaj po deszczu. Pozostałe czynniki zostaną omówione poniżej, a wszystko po to, by lepiej chronić warzywa przed chorobami.
Wskazówki dla plantatora
Podstawową zasadą, którą powinni kierować się plantatorzy, by chronić warzywa przed chorobami, jest zmianowanie, czyli nieuprawianie tej samej rośliny w danym miejscu przez kilka lat z rzędu. Zarodniki choroby atakującej daną uprawę mogą bowiem przetrwać w glebie i w nowym sezonie zaatakować.
Bardzo cenne w ochronie przed chorobami jest racjonalne planowanie rozsadów i wysiewów. Jeśli są one rozlokowane zbyt blisko siebie, choroba może łatwo przenosić się z jednej rośliny na drugą. Jeżeli zaś pomiędzy warzywami zostaną zachowane odstępy, zmniejszy się też szansa na zachorowanie.
Choć plantator nie ma wpływu na intensywność deszczy, sam powinien unikać przelewania upraw wodą. Choroby grzybowe bowiem bardzo szybko rozwijają się w warunkach wilgotnych. W tej kwestii warto też pamiętać o odpowiednim przygotowaniu podłoża na grządce – musi być równe, aby nie powstawały na nim kałuże.
Kluczowe w ochronie warzyw przed chorobami jest natychmiastowe usuwanie roślin zarażonych. Jeśli nie zostanie to uczynione, patogen szybko zaatakuje sąsiadujące zdrowe warzywa, a z nich przeniesie się na kolejne.
Dodatkowo należy zwrócić uwagę na unikanie nasadzania w bliskim sąsiedztwie warzyw podatnych na te same choroby oraz usuwanie chwastów, które również mogą być nosicielami zarodników chorobowych.
Nie zawsze jednak te zabiegi wystarczają, by chronić warzywa przed chorobami. Aby upewnić się, że warzywa są zabezpieczone, a po zarażeniu – że choroba zostanie zwalczona, należy sięgnąć po specjalne środki, czyli fungicydy.
Skuteczny środek = stuprocentowa pewność
Tym plantatorom, którzy wciąż głowią się, jak chronić warzywa przed chorobami, a także tym, którzy chcą mieć pewność, że uchronią swoje uprawy przed grzybem, polecamy fungicyd firmy Syngenta – Scorpion 325 SC. Środek ten jest niezwykle skuteczny, a przy tym bardzo uniwersalny. Można go bezpiecznie stosować w 18 różnych uprawach (w tym cebuli, marchwi, kapuście, kalafiorze, fasoli szparagowej, pomidorach czy szparagu). Scorpion zwalcza wszystkie najczęściej występujące w warzywach choroby, takie jak mączniak prawdziwy, zgnilizna twardzikowa, parch dyniowatych, a także różne rodzaje plamistości czy rdzy. Scorpion jest przy tym ekonomiczny w użyciu – nawet najbardziej wymagające uprawy nie potrzebują więcej niż trzech zabiegów w ciągu całego sezonu.
Skuteczność środka Scorpion od Syngenty wynika z unikalnego składu, który szybko przenika do wszystkich organów rośliny, zabezpieczając ją w całości przed szkodliwymi zarodnikami grzyba. Fungicyd ten można stosować zarówno zapobiegawczo, jak i interwencyjnie. Dzięki Scorpionowi nie trzeba będzie dłużej zastanawiać się, jak chronić warzywa przed chorobami – bo tych chorób po prostu nie będzie.
Materiał zewnętrzny