Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Poznaj lecznicze właściwości żurawiny!

Żurawina to wieloletnia zimozielona krzewinka lubiąca kwaśne i wilgotne gleby, występuje naturalnie w Polsce, jednak do hodowli wybrano inny gatunek – pochodzący z Ameryki Północnej. Jej owoc nie cieszy się zbytnią popularnością, prawdopodobnie przez specyficzny, kwaśny smak. Jednak warto jej się przyjrzeć, ponieważ ten niepozorny czerwony mały owoc potrafi zwalczyć wiele dolegliwości i utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji.

Poznaj lecznicze właściwości żurawiny!

Składniki odżywcze zawarte w żurawinie

Żurawina jest popularna pod wieloma postaciami, oraz jako składnik suplementów i witaminowych soków. Nie bez powodu jest też określana jako najzdrowszy owoc świata, zawiera bowiem wyjątkowo dużo witamin jak na czerwone maleństwo.

Owoc żurawiny to bogate źródło witaminy C oraz E, ponadto zawiera w sobie duże ilości błonnika. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, broni organizm przed niszczącym wpływem wolnych rodników i przed zakażeniami. Zaś błonnik może obniżyć ryzyko choroby wieńcowej, zawału, nadciśnienia, cukrzycy i otyłości, ma zbawienny wpływ na trawienie co pomaga w utracie wagi.

Witamina E to tak zwana "witamina młodości", jest niezbędna by opóźnić procesy starzenia organizmu, jest także potrzebna do zachowania płodności oraz utrzymania w zdrowiu układu krwionośnego.

Przed czym ochroni żurawina

  • Infekcje układu moczowego – żurawina posiada właściwości bakteriobójcze, oraz sprzyja wydalaniu bakterii wraz z moczem przez zapobieganie osadzaniu się ich na ściankach dróg moczowych. Owoc przyniesie również ulgę osobom mającym problem z niewypróżnianiem pęcherza do końca, ponieważ jest moczopędny.
  • Choroby serca i układu krwionośnego – żurawina zmniejsza ryzyko zawału, blokuje utlenianie się cholesterolu, co zapobiega osadzaniu się go na ściankach naczyń i ochrania przed zakrzepami. Ponadto żurawina rozszerza naczynia krwionośne zmniejszając ciśnienie krwi, dlatego osoby mające problem z serem powinny zwiększyć ilość spożywanej żurawiny.
  • Choroby dziąseł – duża zawartość witaminy C oraz właściwości antybakteryjne zadbają o stan Twoich dziąseł i całej jamy ustnej. Po dodaniu żurawiny do codziennej diety problemy z śluzówką znikną lub znacząco się zmniejszą. Również wrzody żołądka będą mniej dokuczać.
  • Kamienie nerkowe – żurawina zakwasza nasz mocz, co sprawia, że zyskuje właściwości antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu kamieni z jonów wapnia i fosforu.
  • Nowotwory – duża ilość antyoksydantów w żurawinie zapobiega starzeniu się komórek i niszczeniu ich przez wolne rodniki, ma to znaczenie gdy ryzyko zachorowania na nowotwór jest zwiększone.
  • Opryszczka – duża zawartość witaminy C i działanie antybakteryjne mogą utrudnić wirusowi osadzenie się i tym samym ryzyko zachorowania zmniejsza się.

W jaki sposób możemy zwiększyć ilość żurawiny w diecie?

Wydaje się, że trudno przemycić do swojej diety owoc żurawiny, a jedzenie jej samej po jakimś czasie może się znudzić, nic bardziej mylnego! Jedzenie żurawiny nie musi być nudne, codziennie możemy dodać ją do czegoś innego lub zmienić formę podania.

  • Aby zmniejszyć cierpkość żurawiny wystarczy polać ją sokiem z cytryny, będzie wtedy idealnym dodatkiem do zielonej sałatki zamiast bardziej popularnych rodzynek. Polanie całości oliwą zapobiegnie zmianie koloru.
  • Sałatka owocowa będzie strzałem w dziesiątkę! Kwaśny smak żurawiny świetnie pasuje do słodkich pomarańczy, jabłek czy gruszek. Odrobina miodu sprawi, że smakiem zachwycać się będzie cała rodzina.
  • Sok z żurawiny świetnie smakuje jako dodatkowy składnik lemoniady!
  • Garść żurawiny sprawi, że smak ulubionego budyniu będzie podkręcony.
  • Żurawinę warto dodawać do ciast w sąsiedztwie słodkich rodzynek.
  • Warto pamiętać, że również płatki śniadaniowe czy owsianka zyskają gdy dodamy do nich garść żurawiny.
  • Suszona żurawina i prażone orzechy to najlepsza przekąska do wieczornego filmu!

Przeciwwskazania do jedzenia żurawiny

Niestety nie każdy może sobie pozwolić na dodatek żurawiny w swojej diecie, ponieważ jest to specyficzny owoc. Borykający się z osteoporozą powinni uważać, gdyż zawarte w owocach szczawiany zmniejszają wchłanianie jelitowe wapnia w organizmie. Ponadto osoby przyjmujące lek o nazwie warfaryna, o działaniu przeciwzakrzepowym, również nie powinni spożywać dużo żurawiny, ponieważ zawarte w niej substancje sprawiają, że warfaryna nie jest normalnie usuwana z organizmu, co zwiększa jej działanie i może być przyczyną krwotoków.

Jeśli tylko zdrowie nam na to pozwala, to warto sięgnąć po żurawinę. Dzięki niej utrzymamy w świetnej formie układ moczowy, nie będziemy narażeni na choroby układu krwionośnego oraz zwiększy się nasza naturalna odporność.

Materiał zewnętrzny

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].