Sobota, 17 kwietnia 2021

imieniny: Roberta, Rudolfa, Stefana

RSS

Służby ostrzegają hodowców drobiu przed ptasią grypą

05.02.2015 11:01 | 0 komentarzy | ż

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu informuje o wzrastającym w ostatnich tygodniach zagrożeniu wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (podtyp H5N8).

Służby ostrzegają hodowców drobiu przed ptasią grypą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Na terenie Europy (Holandia, Niemcy, Wielka Brytania) w ostatnim czasie stwierdzono kilkanaście ognisk grypy ptaków, wirus H5N8 wyizolowany został również od ptaków dzikich na terenie Niemiec i Holandii.

W związku z powyższym Powiatowym Lekarz Weterynarii w Raciborzu zwraca uwagę na konieczność wzmożenia w tym zakresie czujności przez producentów drobiu - zarówno utrzymujących dróg w warunkach fermowych jak i osób utrzymujących ptaki w chowie przydomowym.

Co to jest ptasia grypa?

To bardzo zaraźliwa choroba wirusowa atakująca wszystkie gatunki ptaków wolno żyjących i domowych (największe straty w hodowlach kur i indyków). Wirus może przeżyć w środowisku kurnika do 5 tygodni, w mięsie drobiowym nawet 30 dni, dezaktywuje go obróbka termiczna. Wirus jest wrażliwy na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne.

Najczęstszym źródłem zakażenia są ptaki wolno żyjące będące bezobjawowymi nosicielami, a w szczególności migrujące ptaki wodne. Wirus wydalany jest do środowiska w dużych ilościach z kałem oraz w wydzielinie z oczu i dróg oddechowych.

Do zakażenia dochodzi poprzez kontakt bezpośredni (kontakt z dzikimi ptakami) oraz pośrednio poprzez zanieczyszczone pasze, środowisko, sprzęt, środki transportu i ludzi.

Jakie są objawy choroby u ptaków domowych?

 

  • apatia, objawy nerwowe,
  • u drobi nieśnego - gwałtowny spadek nieśności, miękkie skorupy jaj,
  • zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków,
  • silne łzawienie i kichanie, duszność,
  • biegunka,
  • zwiększona śmiertelność - może dochodzić nawet do 100% stada.

 

Jak zabezpieczyć się przed grypą ptaków?

Należy zwrócić szczególną uwagę na podniesienie poziomu zabezpieczenia epizootycznego oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji w gospodarstwie:

 

  • zabezpieczyć obiekty inwentarskie przed dostępem dzikiego ptactwa tak aby nie miało ono kontaktu z ptakami domowymi oraz paszą;
  • zabezpieczyć karmidła i poidła przez zanieczyszczaniem ich przez ptaki wolno żyjące;
  • zabezpieczyć wejścia do kurników matami dezynfekcyjnymi nasączonymi środkiem dezynfekcyjnym;
  • uniemożliwić wstęp osobom postronnym do pomieszczeń inwentarskich dla drobiu, w warunkach fermowych prowadzić rejestr wejść ludzi oraz wjazdów środków transportu;
  • stosować jednorazową odzież ochronną podczas czynności wykonywanych na terenie kurnika;
  • unikać odwiedzania miejsc w których występują skupiska ptaków – wizytowania innych ferm, kurników, gołębników, targowisk i wystaw drobiu;
  • wszystkie zabiegi w zakresie dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu ptaków, paszy i UPPZ wykonywać z należytą starannością;
  • myć ręce po każdym kontakcie z drobiem;
  • produkty pochodzące od drobiu (mięso, jaja)  spożywać po uprzedniej obróbce termicznej.

 


O każdym niepokojącym przypadku wystąpienia objawów chorobowych u ptaków utrzymywanych w gospodarstwie lub zwiększonych upadków drobiu należy niezwłocznie powiadomić jedną z poniższych służb/instytucji:

1. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Raciborzu

ul. Katarzyny 6, 47-400 Racibórz,

Tel. 32/415 49 03; telefon alarmowy:  514-282-134

2. Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

ul. Reymonta 8b, 47-400 Racibórz

tel. 32/412 06 02; telefon alarmowy: 604-284-392

3. Najbliższy zakład leczniczy dla zwierząt lub  lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem.

4. Właściwy terenowo Urząd Gminy lub Urząd Miasta.