Dzwony

(hobby, fascynacje, pasje, extrema)

Moderator: administrator

Re: Dzwony

Postprzez A-F w 01 Mar 2009 17:28

Dziękuję za słowa życzliwości. Może dzwony nie są moim hobby w ścisłym tego słowa znaczeniu ale jestem zawsze zainteresowany, podczas zwiedzania kościołów, tym czy mają dzwony i ile ważą ;)

Teraz pozwólcie, że zrobię mały opis do dzwonów, a właściwie jednego dzwonu, który wisi na jednej z wież katedry w Salzburgu. Wspominałem już o nim chyba na pierwszej stronie poświęconej dzwonom. Nazywa się "Salvator" (Zbawiciel) i jest drugim co do wielkości dzwonem w Austrii. Waży 14 ton i 256 kg ( to ta czarno-biała fotka z dziewczynką siedzącą przy dzwonie). Katedra w Salzburgu ma 7 dzwonów i każdy z nich jest imponujący

"Salvator" 14 256 kg
"Rupert" 8 273 kg
"Maria" 4 008 kg
"Josef" 2 518 kg
"Virgil" 1 648 kg
"Leonhard" 1 025 kg
"Barbara" 715 kg

W Austri jak i w Szwajcarii jest dość szeroko stosowany sposób dzwonienia, który polega na rozbujaniu wszystkich dzwonów a potem zwalnianie specjalnego mechanizmu, który przytrzymuje serce w jednej pozycji. Efektem tego jest natychmiastowe bicie dzwonu "pełną parą" bez charakterystycznych, nieśmiałych uderzeń jakie towarzyszą przy rozpoczynaniu bujania.

Dla wszystkich miłośników spiżowych wibracji i mocnego uderzenia :D polecam ten filmik, który pokazuje ponad 14 tonowy "Salvator". Filmik można podzielić na 3 części:
1) rozkołysanie dzwonu
2) stopniowe uwalnianie serc katedralnych dzwonów na sąsiedniej wieży
3) uwolnienie serca i bicie Salvatora

POLECAM ( ustawcie sobie dobrze głośniki :lol: )

http://www.youtube.com/watch?v=wLtQ6VxYMGQ
A-F

lider

Dołączenie: 27 Lis 2007 15:48

Postprzez A-F w 10 Gru 2009 19:35

O rety! Jak ja już dawno tutaj nie byłem :o
Właśnie znalazłem nowy filmik związany z bujaniem kolońskiego giganta. Proszę zwrócić uwagę jak mali są ludzie, gdy podejdą pod ten 24 tonowy dzwon. Miłego oglądania i słuchania ;)
http://www.youtube.com/watch?v=HWSaCvS5HmE&feature=related
A-F

lider

Postprzez A-F w 06 Sty 2010 01:47

Pamiętacie jak wymieniałem największe dzwony w Europie? ;) Wspominałem o dzwonie zawieszonym przy wiedeńskiej katedrze św. Szczepana. Ma on wdzięczną nazwę "Pummerin" czyli grubasek :) Waży trochę ponad 20 ton i jest 3 co do wielkości dzwonem na kontynencie. Podobnie jak jego większy "kolega" z kolońskiej katedry (dzwon św. Piotr - 24 tony) odzywa się podczas świąt kościelnych, państwowych, Nowego Roku, odpustu a także śmierci/wyboru papieża. Nasz dzwon Zygmunta mimo że chudszy o 9 ton od wiedeńskiego, to ma takie same okazje do bicia. Czyli stosunkowo rzadko. Dlatego przyjęło się mówić "od wielkiego dzwonu" - czyli coś co się dzieje sporadycznie. Raczej wszędzie przyjął się zwyczaj dzwonienia mniejszymi dzwonami przez pozostałe dni w roku a giganty są kołysane "oszczędniej". Jednym z powodów takiej tradycji jest oszczędzanie dużych dzwonów. Wiadomo, że im częściej się dzwoni, tym większa jest szansa pęknięcia dzwonu. Teraz wyobraźcie sobie całą operację zdejmowania uszkodzonego giganta z wieży i jego przetopienia, ponownego wciągnięcia. Są to wielkie problemy techniczne jak i bardzo kosztowne. Tym bardziej wielką gratką dla turystów jest możliwość usłyszenia bijącego dzwonu a już pełnię szczęścia można osiągnąć będąc na wieży obok bijącego kolosa. Z tego co wiem to takie możliwości są w Kolonii, Wiedniu czy Licheniu ( ponad 14 ton).
Pojawił się nowy filmik pokazujący wiedeński Pummerin, który majestatycznie zaczyna się bujać na solidnym zawieszeniu i rusztowaniu. Widać wyraźnie po bokach 2 koła zamachowe, które są owinięte łańcuchami a te są zaczepione na silnikach. Jeden paluszek naciska jeden guziczek i zaczyna latać 20 ton spiżu - a 11 tonowego Zygmunta musi uruchamiać 10 chłopów :D

http://www.youtube.com/watch?v=C9HFr9Wh3k4&feature=related

Jeśli ktoś jest zainteresowany techniczną stroną (automatyka napędowa)to tutaj podaję link jak to ostatnio wymieniono szafę sterującą silnikami napędowymi dzwonu Pummerin jak i też wymieniono linki stalowe na kołach. Film w języku niemieckim (z naleciałościami austriackimi). Nawet jeśli ktoś nie rozumie to warto pooglądać
http://www.youtube.com/watch?v=LSehREnxLGo
A-F

lider

Postprzez A-F w 20 Sty 2010 19:22

Witam wszelkich zaglądaczy dzwonowych (widzę po liczniku, że jest ich trochę :)
Jak już mieliście Szanowni Internauci okazję pooglądać i posłuchać dzwonowych ciekawostek, to z pewnością zwracaliście uwagę nie tylko na ciężar dzwonów ale i ich nazwy. Z polskiego punktu widzenia są one i w rodzaju męskim jak i w żeńskim.
Zatrzymajmy się teraz nad dzwonami o "żeńskiej" nazwie. Jest tych "kobiet" trochę na wieżach i dzwonnicach w Europie ;)
Maria Dolens (prawie 23 tony)
Concordia (18 100 kg)
Potentia (13 660 kg)
Gloriosa - Frankfurt nad Menem (11 950 kg)
Gloriosa - Erfurt (11 450 kg)
Pretiosa (10 500 kg)
Susanna (8 000 kg)
Hosanna (5 250 kg)

Sporo tych dzwonów jest w Niemczech (tych męskich także :D )

Moim cichym marzeniem jest to, by i Racibórz miał też swój dzwon (wielki, godny jego historii i tytułu "Królewskie Miasto Racibórz"). W związku z tym, że nowy biskup ordynariusz Andrzej Czaja, czyni starania, by Rzym w procesie beatyfikacyjnym wyniósł do godności ołtarzy siostrę Eufemię (Ofkę) - to proponuję, by władze miasta jak i mieszkańcy ufundowali na ten uroczysty akt - właśnie spory dzwon. Można zbierać przez dłuższy czas, bo wątpię, by miasto chciało samo zapłacić za odlanie dzwonu. By uczcić 9 wieków praw miejskich miasta, to odlać 9 tonowy dzwon. Można przyjąć inną "miarę". Miasto uzyskało prawa miejskie w 1217 roku - więc odlać dzwon 12 tonowy. I aby uczcić pamięć naszej "krajanki" Eufemii, to nazwać go : dzwon "EUFEMIA" - idealnie, by zadzwonił już w dniu samej beatyfikacji . Taki dzwon może być naszym nowym symbolem i sporą atrakcją turystyczną. Wystarczy zobaczyć jakie tłumy zbierają się pod katedrami czy dzwonnicami, na których są zawieszone giganty - że już nie wspomnę obowiązkowych spotkań o północy w Sylwestra, by przywitać Nowy Rok przy dźwięku bijącego dzwonu (takie rzeczy praktykuje się w miastach i miejscowościach z dużymi dzwonami). Dzwon mógłby bić w takie dni :
1) Nowy Rok (powitanie)
2) 16 stycznia (św. Marcelego- patrona Raciborza)
3) 17 stycznia ( Eufemii - patronki Raciborza i "imieniny" dzwonu)
4) Wielkanoc
5) 3 maja (święto Konstytucji a także M.B.Królowej Polski)
6) 1 września (uczczenie kolejnej rocznicy wybuchu II Wojny Światowej)
7) 11 listopada (święto Niepodległości)
8) 24 grudnia (w Wigilię - 10 minut przed Pasterką)
9) śmierć i wybór Papieża

Teraz tylko pomyśleć nad stosowną lokalizacją dzwonu wraz z "wieżyczką" lub konstrukcją, na której będzie zawieszony. Na wieży kościoła farnego taki dzwon się nie zmieści. I nie mam tutaj na myśli budowanie wielkiej (wysokiej) wieży, lecz takiej, w której mógłby spokojnie wisieć i bujać się dzwon - a turyści mogli wejść do środka wieży i po iluś stopniach dojść do dzwonu i go "dotknąć".
Co o tym sądzicie? 8-)

Właśnie tak zaglądałem po fotkach, by wybrać jakąś, która ilustruje mój pomysł :oops:
Gdyby pomyśleć o murowanej konstrukcji dla "naszej" Eufemii, to może być coś bardzo podobnego do tej wolno stojącej dzwonnicy w Licheniu. Tylko że mam na myśli 1/3 z tego co widać i bez tego zadaszenia u dołu. Ten największy dzwon, który widać - to Józef (11 600kg) - czyli bardzo bliski mojemu pomysłowi. Jest w środku możliwość zobaczenia dzwonu z bliska. O czymś takim myślałem
Image

A Tak wygląda od środka
Image

Lub konstrukcja bez zadaszenia jak tutaj. Dzwon Concordia 2000 ( 18 100 kg)
Image

Albo całkiem prosto jak to ma miejsce z dzwonem Maria Dolens ( ok 23 tony) Dzwon ten każdego dnia przed 17:00 dzwoni kilka minut. Jest on podświetlany od dołu przez reflektorki zamieszczone w chodniku
Image
A-F

lider

Postprzez A-F w 12 Mar 2010 11:52

Znalazłem nowy filmik ;) Tym razem pokazujący w ruchu Dzwon Zygmunta na Wawelu a także kołyszących go dzwonników http://www.youtube.com/watch?v=6vl7eSBL-ag&NR=1
A-F

lider

Postprzez A-F w 09 Kwi 2010 20:49

Już jest po świętach więc wypada podzwonić ;)
Znalazłem filmik (nawet kilka) pokazujący największy dzwon w Polsce w ruchu ( Licheń)
Niestety jakość dźwięku wydobywana biciem serca jest koszmarna :o i przypomina walenie w kawał blachy, a szkoda
Dzwon ten posiada zbyt małe serce w stosunku do wagi dzwonu. Przyjęło się, że serce powinno stanowić 4% wagi dzwonu. Zatem jeśli ten dzwon waży ok 14 370 kg to serce powinno mieć masę 575 kg ( a ma 400 kg) - co słychać i widać.

http://www.youtube.com/watch?v=dEhUb_KRrLI
A-F

lider

Poprzednia

Powróć do Zakręcone pomysły

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość