Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Pijesz mleko z Biedronki? Zostało zdyskwalifikowane w ogólnopolskim teście

Jakie mleko jest lepsze: UHT czy powracające do łask świeże? Pasteryzowane w niskiej czy wysokiej temperaturze? - na to pytanie odpowiedzieli specjaliści z miesięcznika PRO-TEST. Wyniki testu są... ciekawe.

Pijesz mleko z Biedronki? Zostało zdyskwalifikowane w ogólnopolskim teście

Czy mleko jest zdrowe?

Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze i sole mineralne w proporcjach optymalnych dla ludzkiego organizmu, co pozwala je dobrze wykorzystać. Pijąc mleko dostarczamy naszemu organizmowi witaminę A (szklanka pełnotłustego mleka zapewnia 9% dziennego zapotrzebowania), witaminy z grupy B (kilka - kilkadziesiąt % dziennego zapotrzebowania), witaminę C, a także witaminę B12 (całodzienne zapotrzebowanie na ten składnik).

Najwyższą wartość odżywczą ma mleko surowe, jednak może ono zawierać zanieczyszczenia mikrobiologiczne oraz bakterie chorobotwórcze pochodzące od zwierząt. Dlatego też mleko, zanim trafi do sprzedaży, poddawane jest działaniu temperatury, która skutecznie eliminuje szkoldiwe dla naszego organizmu bakterie i drobnoustroje.

Metody utrwalania

Istnieje kilka metod utrwalania mleka. Przy pasteryzacji metodą wysoką krótkotrwałą (mleko ogrzewane jest przez 15-25 sekund w temperaturze 72-75°C) mleko nie traci swoich właściwości odżywczych. Inaczej jest w przypadku pasteryzacji mleka metodą wysoką momentalną (mleko ogrzewane jest przez kilka sekund w temperaturze 80-90°C). Inną metodą utrwalania mleka jest sterylizacja UHT (mleko ogrzewa się gwałtownie w temperaturze 125-150°C przez co najmniej sekundę). W tym wypadku ubytek witamin wynosi 20-30%, a w ciągu miesięcy przechowywania mleka sięga nawet 60%.

Najkorzystniejsza metoda - ESL - polega na mikrofiltracji drobnoustrojów i łagodnej pasteryzacji (mleko ogrzewa się w temperaturze 72°C przez kilka sekund).

Wielki test mleka

Redakcja miesięcznika PRO-TEST zbadała mleka poddawane niskiej pasteryzacji (Mleko Zimne, Ale Mleko, Mleko Garwolińskie, Mleko Wiejskie, Samo Mleko Łaciate oraz Mleko Łyk Pilos), wysokie pasteryzacji (Mleko Łowickie, Mazurski Smak, Polskie Mleko, Mleko Mleczna Dolina, Milblu oraz Tesco) oraz dwa mleka UHT (Łaciate i Wypasione).

W teście wzięto pod uwagę m.in. zapach, smak, jakość opakowania, czytelność etykiety, czystość mikrobiologiczną.

Czystość mikrobiologiczna  testowanych produktów była w większości przypadków poprawna. Wyjątkiem okazało się mleko Mleczna Dolina z Biedronki, które - z powodu obecności mikroflory - zwyczajnie się zepsuło.

- Najlepsze pozycje w rankingu zajęły mleka pasteryzowane w niskich temperaturach. Różnice w ich jakości były bardzo subtelne. Najwyższą pozycję zajęło Samo Mleko Łaciate (4.93). Kolejne były: Mleko Wiejskie z Piątnicy (4.91) i Mleko Garwolińskie (4,91). Wszystkie mleka pasteryzowane w niskiej temperaturze uzyskały oceny bardzo dobre - informuje redakcja miesięcznika PRO-TEST.

Wśród mleka pasteryzowanego w wysokich temperaturach najlepiej wypadły: Polskie Mleko Mlekovity, Mleko Łowickie, Mazurski Smak Mlekpolu. Kolejne miejsca zajęły mleko Milblu z Kauflandu oraz Tesco. Ostatnie miejsce w rankingu zajęła Mleczna Dolina z Biedronki

oprac. na podst. PRO-TEST


Czytaj również:

 

 

 

4 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
hutnik 02.03.2015 21:11
oceniono 5 razy
5
Zgłoś

Racja, za minimalkę nie poszalejesz.Ale zawsze można wybrać mniejszy syf albo wrócić do niektórych przepisów naszych babek, którym też się nie przelewało, a jakąś tam strawę warzyły. Tylko troche zachodu z tym jest, a czasu brak bo człowiek goni i goni. No i kółko się zamyka.

znawca 02.03.2015 21:05
oceniono 3 razy
3
Zgłoś

@ a co mają ludzie jeść, jak nie śmieci skoro zarabiają 1286zł??

hutnik 02.03.2015 20:30
oceniono 6 razy
6
Zgłoś

Żarty żartami, ale niestety żremy coraz większe świństwa i kiedyś za to zapłacimy.

Objektywny 02.03.2015 20:17
oceniono 8 razy
2
Zgłoś

Nie wiem jak wy ale ja zawsze myślałem że mleko pochodzi od krowy ......teraz już wiem że to mleko "Prawdziwe " pochodzi z biedronki, ciekawe tylko ile musi być tych biedronek udojonych ????.