Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Ciepłolubna kukurydza znosi gorsze gleby

Optymalny termin siewu kukurydzy jest pomiędzy 20 kwietnia a 5 maja, gdy temperatura gleby na głębokości siewu osiągnie 8 – 10ºC. Przy dużych areałach do zasiewu można przystąpić już 15 kwietnia.

Ciepłolubna kukurydza znosi gorsze gleby

Roślina pochodzi z Meksyku, ale dzięki wieloletniej pracy całych zastępów hodowców udało się ją przystosować do uprawy w wielu krajach  na całym świecie. Wysiewając kukurydzę wcześniej naraża się ją na niepotrzebny stres, gdyż przy braku odpowiedniej temperatury nasiono długo leży w ziemi i nie kiełkuje – ostrzegają specjaliści, doradcy z zakresu bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin w firmie Bayer Tadeusz Borecki i Rafał Lesznik z firmy AGROOAZA w Raciborzu.

– Jeśli jest zimno, gleba jest zbita i nieprzygotowana na przyjęcie nasionka, to wykiełkują tylko te, które posiadają większą energię, słabsze nie wzejdą, a dodatkowo będą chorować np. na zgorzel siewek. W ubiegłym roku ok. 20 proc. nasion kukurydzy zasianej w marcu nie wzeszło, pomimo że nie było mrozu. Bywa, że wierzchnia warstwa gleby cechuje się optymalnymi warunkami do siewu, ale poniżej 20 cm w ziemi występują nawet zerowe temperatury – tłumaczy Tadeusz Borecki.

Właśnie z tego powodu najwłaściwszym terminem na siew kukurydzy (przy sprzyjających warunkach pogodowych) jest 20 kwietnia. Jeśli kukurydza ma być uprawiana na nasiona, to siew powinien być zakończony do 7 maja. – Z doświadczeń wynikało, że gdy zasialiśmy kukurydzę 20 kwietnia, a potem padał deszcz i siew kontynuowaliśmy po miesiącu, plony były o połowę niższe. Masa zielona wyrosła, ale masa 1000 nasion była niska i plon był niski. Roślinie zabrakło czasu, by wytworzyć odpowiednie kolby – tłumaczy Tadeusz Borecki.

– Kukurydza posiada różne FAO, czyli okres wczesności (od momentu siewu  do momentu osiągnięcia dojrzałości zbiorczej). Im odmiana wcześniejsza, tym okres wegetacyjny jest krótszy. Kukurydzę dzielimy na kilka grup wczesności i tak: – wczesna (FAO od 170 do 220), średniowczesna (FAO od 230 do 250), średniopóźna (FAO od 260 do 280),  późna (FAO od 320 do 330). Odmianę kukurydzy wybieramy w zależności od tego co zamierzamy z nią zrobić. Kukurydza może być przeznaczona na kiszonkę, ziarno, CCM, biogaz lub bioetanol – dodaje Rafał Lesznik.

Siew kukurydzy

Kukurydza może być wysiewana na najgorszych stanowiskach (pod względem zachwaszczenia), gdyż po zastosowaniu środków chwastobójczych, rosnąca powyżej dwóch metrów roślina daje sobie radę z nie najlepszymi warunkami glebowymi. – Pole może być gorsze w zmianowaniu, ale musi być porządnie zaorane, uprawione, nawiezione i obsiane. Do wysiewu kukurydzy trzeba dobrze się przygotować. Kukurydzy nie powinniśmy siać po orce wiosennej. Najlepiej zrobić ją jeszcze przed zimą. Ważne, aby na stanowiskach średnich i mocnych również jesienią w glebie znalazły się nawozy fosforowo-potasowe, a rolnik pozostawił sobie na wiosnę wyłącznie uprawę – zachęca Tadeusz Borecki.

Głębokość siewu kukurydzy to 4 – 5 cm na glebach ciężkich i 5 – 6 cm na glebach lekkich. Należy zachować też odpowiednią prędkość podczas siewu, (6 km/godz.) na godzinę, inaczej ziarno przetoczy się w bruździe. Bardzo ważna jest rozstawa rzędów 75 – 80 cm – siew tylko siewnikiem punktowym. – Istotne jest, żeby jedna roślina była w tej samej odległości od drugiej, co nie jest bez znaczenia dla plonowania, a na to rolnik często nie zwraca uwagi. Nie można również opóźniać siewu kukurydzy na kiszonkę. Powinno w niej być jak najwięcej ziarna, gdyż dobra kiszonka gwarantuje wyższy przyrost masy ciała karmionego nią bydła oraz większą ilość oddawanego przez nie mleka – mówi Tadeusz Borecki.

Nawożenie kukurydzy

Najlepiej nawozić ją fosforem i potasem jeszcze jesienią. Większość rolników nie robi tego, składniki te dodając do gleby przed uprawą. Dobrze natomiast rozwinięte jest nawożenie rzędowe fosforanem amonu, czyli azotem i fosforem oraz nawożenie mocznikiem przed siewem kukurydzy.

– Kolba na kukurydzy powinna być jedna, potężna. Tam, gdzie kukurydza jest źle nawożona zwykle tworzą się dwie lub trzy kolby. Gdy brakuje jednego ze składników, roślina będąc w stresie stara się wynagrodzić brak dużej kolby, kilkoma małymi. Nie jest to dobre, bo ziarno jest mniejsze, bardziej poślednie, mniej wykształcone – przestrzega Tadeusz Borecki.

Kukurydza ma zapotrzebowanie na azot od 6 – 7 tygodnia i po wzejściu. Nie ma więc potrzeby stosowania szybko działającej dawki tego nawozu. Kiedyś część azotu dawało się na uprawioną już glebę, przed siewem, a resztę gdy kukurydza miała cztery liście. W ten sposób jednak przypalano część roślin, które chorowały przez kilkanaście dni, a wstrzymana wegetacja wpływała na jakość plonów. Obecnie azot stosuje się przedsiewnie, jednak doświadczenia pokazują, że powrót do dawnej metody (stosowanie połowy ewentualnie trzy czwarte nawozu przedsiewnie, a pozostałej dawki na już czterolistną roślinę) przynosi wyższe plony. Nawożenie pogłówne wprawdzie poprawia wielkość ziarna, jednak większość rolników zaniechało stosowania tej metodę w obawie o przypalenie kukurydzy. Nawożenie azotowe przy wyrośniętej kukurydzy może nawet ją połamać (ziarenka azotu wpadając w pochwę liścia potrafią przepalić łodygę, która może się przewrócić).

– Startowo warto stosować ok. 30 kg czystego azotu w formie szybko działającej, a w formie wolno działającej powinno wystarczyć ok. 100 kg/ha. Jeśli ktoś rzędowo nawozi fosforanem amonu, w którym jest już azot saletrzany, wystarczy podczas siewu zaaplikować 100 – 150 kg fosforanu amonu, nie zapominając o wysianiu przed siewem 200 kg/ha mocznika. Jeśli gleby są gorsze, czystego azotu powinno być ok. 150 kg /ha – wylicza Rafał Lesznik. Przypomina też, że jeśli w fazie czterech i więcej liści, kukurydza przybiera kolor fioletowy, oznacza to, że brakuje jej fosforu i trzeba go ponownie dostarczyć dolistnie. – Ten brak fosforu nie zniszczy rośliny, jednak przez kilkanaście dni nie będzie rosła, a opóźnienie w wegetacji wpłynie na wysokość plonu – dodaje.


Za dodane mikroelementy wdzięczna jest nie tylko kukurydza, ale także rzepak, buraki, ziemniaki, bardziej niż np. zboża. Rolnik musi być doradcą rośliny i nieustannie kontrolować, co potrzeba jej do prawidłowej wegetacji. Ona zaś w zamian za stworzone jak najlepsze warunki, odwdzięczy się możliwie najlepszym plonem.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].